Kipar: Limasol i Pafos pod novom blokadom, nove strože mere na nivou države

Kipar: Limasol i Pafos pod novom blokadom, nove strože mere na nivou države

Vlada Republike Kipar najavila je novu blokadu u Limasolu i Pafosu, dok se na nacionalnom nivou nameću stroža ograničenja.

U četvrtak od 20:00 (po lokalnom vremenu) zabranjen je ulaz i izlaz iz obe prefekture, dok će biti uvedena i zabrana saobraćaja za obe oblasti početi od 20:00.

Pored toga, liceji i univerziteti će se zatvoriti, a nastava će se odvijati onlajn. Takođe, restorani, frizeri, kozmetički saloni itd. biće zatvoreni, dok će maloprodajne radnje ostati otvorene, izuzev tržnih centara. Zabranjeno je i prisustvo vernika u crkvama.

Epidemiološki podaci dve prefekture zahtevaju preduzimanje ovih mera, izjavio je predsednik Republike Kipar Nikos Anastasiades u svom novom proglasu, karakterišući specifična područja kao mesta „izbijanje zaraze i prenosa“ koronavirusa.

„Građani Limasola i Pafosa, želim da vas uverim da razumem reakcije; nije bila namera vlade da targetira građane određenih područja“, rekao je Nikos Anastasiades, koji je, kako je izjavio na početku svoje poruke, odlučio da se obraća ljudima kao građanin. „Neću se umoriti od ponavljanja da je vreme za individualnu i društvenu odgovornost svih nas“, rekao je predsednik najavljujući da će, pored odluka o merama, ministri finansija, rada, socijalne zaštite i socijalne sigurnosti objaviti novi paket mera za podršku zaposlenima, malim i srednjim preduzećima i drugim kompanijama.

Do sada sprovedene mere nisu uspele, priznao je ministar zdravlja Konstantinos Ioannou. Epidemiološki teret u prefekturama Limasol i Pafos, rekao je, „posebno je visok nekoliko nedelja“, objašnjavajući da je od početka pandemije do septembra 28% slučajeva bilo iz Limasola i Pafosa, dok je od „oktobra a do danas je 70% slučajeva dolazilo iz Limasola i Pafosa “.

Još je karakterističnija, rekao je on, „činjenica da od 28. oktobra do danas, od evidentiranih 2.644 slučaja COVID-19, 1.788 potiče iz ove dve prefekture, dok još veću zabrinutost izaziva činjenica da smo 31. oktobra do danas imali osam smrtnih slučajeva, od kojih je sedam imalo stalno prebivalište u Limasolu i Pafosu “.

Trenutno naše jedino oružje, „da bismo sprečili pogoršanje epidemioloških podataka i zaštiti javnog zdravlja, je preduzimanje mera“, rekao je Konstantinos Ioannou, predstavljajući analitički prikaz novih mera. / Ibna