Kipar: Lute se sastala sa Anastasiadesom i Tatarom uoči neformalnog sastanka 5+1 u Ženevi

Kipar: Lute se sastala sa Anastasiadesom i Tatarom uoči neformalnog sastanka 5+1 u Ženevi

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Kipar Jane Holl Lute, koja je u nedelju posetila Kipar, sastala se sa predsednikom Republike Kipar Nicosom Anastasiadesom i liderom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom, u pripremi za neformalnu konferenciju 5 + 1 o kiparskom problemu, koji će biti održan u Ženevi, 27. i 29. aprila.

Nicos Anastasiades primio je Lute u predsedničkoj palati, a ona ga je tokom sastanka informisala o proceduralnim i organizacionim pitanjima, jer ih rešavaju Ujedinjene nacije, u vezi sa neformalnom konferencijom, navodi se u pisanoj izjavi portparola Vlade Kyriakos Kousios.

Tokom sastanka, predsednik Republike ponovio je Jane Holl Lute svoju ličnu ali i spremnost kiparskih Grka da konstruktivno i kreativno učestvuju na konferenciji, izražavajući nadu da će turska strana pokazati istu pozitivnu volju, tako da će se doći do rezultata.

Na sastanku Jane Holl Lute sa liderom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom, koji je trajao oko sat i po, Tatar je ponovio da će sastanak u Ženevi biti prilika za nove ideje.

„Reći ćemo nešto novo prvi put posle 50 godina. Ništa ovde neće biti isto. Kipar nije stari Kipar. Istočni Mediteran nije stari Istočni Mediteran. Uslovi su se promenili, međunarodni odnosi su poprimili različite dimenzije“, rekao je Ersin Tatar.

Takođe je naglasio da je moguće postići održiv i sveobuhvatan sporazum koji će svi prihvatiti. / Ibna