Kipar: Lute se sastala sa Anastasiadesom i Tatarom

Kipar: Lute se sastala sa Anastasiadesom i Tatarom

Tokom posete Kipru, specijalna izaslanica generalnog sekretara UN Jane Holl Lute sastala se sa kiparskim predsednikom Nicosom Anastasiadesom i liderom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom, u kontekstu priprema strana za neformalni sastanak 5 + 1 pod pokroviteljstvom UN, koji će biti održan u Ženevi.

Predstavnik vlade Kipra Kyriakos Kousios izdao je pisanu izjavu o sastanku između Anastasiadesa i Lute:

„Predsednik Republike Nicos Anastasiades primio je danas u predsedničkoj palati specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a za kiparsko pitanje Jane Holl Lute.

Sastanak se odvijao u kontekstu priprema za neformalni sastanak o kiparskom pitanju koji je najavio generalni sekretar UN za 27. i 29. april u Ženevi.

Tokom sastanka, predsednik Republike ponovio je svoju odlučnost za kreativno prisustvo strane kiparskih Grka na neformalnom sastanku, potvrđujući svoju punu političku volju da zajedno rade na postizanju funkcionalnog, trajnog i održivog rešenja za kiparsko pitanje, zasnovano na odlukama i rezolucijama Saveta bezbednosti UN iz Zajedničke deklaracije od 25. novembra 2019. u Berlinu, brojnim sporazumima o samitu, dosadašnjem radu i konvergencijama te principima i vrednostima EU, kako bi Republika Kipar evoluirala u dvozonalnu federaciju dve zajednice.

Na sastanku je predsednik Anastasiades još jednom naglasio stav strane kiparskih Grka da je prisustvo EU kao posmatrača na sastanku o kiparskom pitanju u interesu celog Kipra kao države članice EU, u svetlu najnovije izjave turske vlade u vezi sa pozitivnom agendom koju želi da postigne sa EU. “

Tatar: Sastanak je bio plodonosan

S druge strane, lider kiparskih Turaka Ersin Tatar opisao je svoj sastanak sa Jane Holl Lute kao plodonosan.

„Kao što znate, sve strane odobrile su neformalni sastanak pod pokroviteljstvom UN-a 5 + 1, koji će se održati u Ženevi 27. i 29. aprila. Da bi održala ovaj sastanak, gospođica Lute je kontaktirala sve uključene strane, uložila velike napore i uspela. Takođe smo izrazili zahvalnost za njen trud“, rekao je Tatar.

„Tokom današnjeg sastanka uglavnom smo razgovarali o detaljima neformalnog sastanka UN 5 + 1, uključujući metodologiju i manire.

Rekao sam gospođici Lute da smo se, kao strana kiparskih Turaka, Turska i Domovina, iskreno i konstruktivno pripremili za neformalni sastanak pod pokroviteljstvom UN-a 5 + 1 zasnovan na našoj viziji oko koje smo se u potpunosti složili, a naša očekivanja su da strana kiparskih Grka i Grčka prisustvovati ovom sastanku u istom smeru.

Objasnili smo Lute da su potrebni pristupi koji će doprineti miru i stabilnosti u našem regionu, a ne procesi koji će se srušiti zbog opsednutosti istom retorikom o kiparskom pitanju i da će naša nova vizija, koja uključuje model saradnje zasnovane na suverenoj jednakosti i ravnopravnom međunarodnom statusu dve države, omogućiti da taj cilj postignemo kroz principe u kojim niko ne gubi”. / ibna