Kipar: Ministar zdravlja se sastao sa evropskom komesarkom za zdravlje i bezbednost hrane

Kipar: Ministar zdravlja se sastao sa evropskom komesarkom za zdravlje i bezbednost hrane

Ministar zdravlja Kipra Konstantinos Ioannou sastao se danas sa evropskom komesarkom za zdravlje i bezbednost hrane Stelom Kiriakidou. Tokom sastanka detaljno su razmotreni različiti aspekti pandemije i akcije preduzete na nacionalnom i evropskom nivou.

Konkretno, Konstantinos Ioannou imao je priliku da informiše evropsku komesarku o svim dosadašnjim aktivnostima na Kipru, ali i o trenutnoj epidemiološkoj slici. Stella Kiriakidou izrazila je zadovoljstvo merama koje je Kipar preduzeo u prethodnom periodu, ali i planovima s obzirom na jesen i moguće novo povećanje broja slučajeva.

Prema Kiriakidou, zabrinjava činjenica da se drugi talas virusa već beleži u nekoliko evropskih zemalja. U nekoliko država članica EU, napomenula je, sve je veći broj slučajeva i to je uglavnom posledica opuštenosti građana u pogledu poštovanja potrebnih mera lične higijene.

Evropska komesarka se posebno osvrnula na Kipar i izrazila zabrinutost zbog otkrivanja slučajeva zaraze u zajednici za koje za sada nije pronađena epidemiološka veza. To, objasnila je, pokazuje da deo populacije ne poštuje potrebne mere zaštite i zdravstvene protokole, napominjući da će se ponovo izbijanje i pogoršanje situacije sprečiti samo ako svi budu oprezni.

Na kraju, ministar zdravlja i evropska komesarka detaljno su razgovarali o pitanju vakcina i tekućim pregovorima Evropske komisije o snabdevanju vakcinama u svim državama članicama. Što se tiče leka Remdesivir, Stella Kiriakidou je obavijestila ministra zdravlja da je podnošenje zahteva svih država članica, uključujući Kipar, završeno i da će postupak zajedničke nabavke predatih količina odmah teći zajedničkom nabavkom od strane država članica, kako bi zadovoljili njihove potrebe./ibna