Kipar: Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na novoj Imigracionoj politici

Kipar: Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na novoj Imigracionoj politici

Obraćajući se novinarima u predsedničkoj palati nakon sastanka kabineta, ministar unutrašnjih poslova Kipra, Nikos Nouris, rekao je da je „Savet ministara danas odobrio predlog Ministarstva unutrašnjih poslova da obnovi četvorogodišnji program revitalizacije pograničnih područja u opštinama Nicosia i Agios Dometiou, što traži dodatnih troškova od 11 miliona evra, ocenjujući da je program koji se sprovodi od 1991. godine imao velikog uspeha u revitalizaciji napuštenih područja pružajući podsticaje za ulaganja i, naravno, uz mnogo renoviranja prodavnica i fasada komercijalnih i stambenih delova naselja.

Ovim obnavljanjem, nadamo se da ćemo imati još bolje rezultate na liniji razdvajanja u ovim opštinama“.

Upitan o povećanju broja migranata na Kipru, Nikos Nouris je rekao da „Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada daju prioritet problemu migracije jer je to problem koji moramo rešavati na osnovu posebnih kriterijuma. Imao sam priliku da obavestim kolege na neformalnom sastanku u Savetu ministara unutrašnjih poslova u Hrvatskoj i imao sam mnogo sastanaka sa nadležnim poverenicima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova razvija novu Imigracionu politiku koja će vrlo brzo biti iznesena na sastanku Vlade, u nastojanju da se tokovi racionalizuju, a u kontekstu stalnog poštovanja ljudskih prava.

Ali, ono što moramo znati je da, pored činjenice da postoji ogroman dotok sa linije razgraničenja, problem sada nije usmeren na izbeglice, već na ekonomske migrante čiji broj brzo raste, pa treba preduzeti određene u svetlu činjenica i prepoznajući da je Republika Kipar mala, kao i činjenicu da smo sada dostigli tačku u kojoj u našoj zemlji imamo izbegličku-migracijsku populaciju od 3,8 procenata, dok su se zemlje EU suočile sa sličnim problemima, a zemlje koje su na prvoj liniji, kao što su Grčka i Italija, imaju stope ispod 1%.

Dakle, to je situacija sa problemom migranata, zbog čega sam to opisao kao vrlo ozbiljno, i zato što ne možemo dozvoliti da se problem nastavi, moraju se preduzeti konkretne mere.

Kontakti su uspostavljeni u evropskom prostoru, dobili smo garancije za logističku pomoć, za podršku u raseljavanju i vraćanju i pokušaćemo da ih implementiramo u najkraćem mogućem roku“./ ibna