Kipar: Ministri spoljnih poslova razmenili pisma povodom 60 godina dipomatskih odnosa Rusije i Kipra

Kipar: Ministri spoljnih poslova razmenili pisma povodom 60 godina dipomatskih odnosa Rusije i Kipra

Povodom 60. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kipra i Rusije 18. avgusta 1960. godine, ministri spoljnih poslova dve zemlje Nikos Christodoulides i Sergej Lavrov razmenili su pisma, potvrđujući svoju posvećenost daljem jačanju bilateralnih odnosa.

Upućujući srdačne čestitke povodom godišnjice, Sergej Lavrov se, između ostalog, u pismu Nikosu Christodoulidesu osvrnuo na obostrano korisnu saradnju koja se razvila između dve zemlje, napominjući da očekuje da će njegova predstojeća poseta Kipru doprineti njenom intenziviranju u širokom spektru bilateralnih odnosa. U pismu se takođe potvrđuje posvećenost Ruske Federacije da podrži napore Republike Kipar u postizanju sveobuhvatnog, pravednog i održivog rešenja za kiparsko pitanje, zasnovano na relevantnim rezolucijama UN-a.

Zahvaljujući svom ruskom kolegi na željama, Nikos Christodoulides u svom pismu, između ostalog, ističe da su veze između dve zemlje i njihovih naroda višestruke i bezvremenske, zasnovane na snažnoj pozadini koja ih čini nerazdvojnima i istovremeno se bazira na međusobnom poštovanju i uvažavanju.

Izražavajući zahvalnost Vlade Republike i kiparskog naroda na dugogodišnjem stavu Ruske Federacije u naporima da zaustavi ilegalnu tursku vojnu okupaciju i postigne ponovno ujedinjenje zemlje i kiparskog naroda, u skladu sa principima međunarodnog prava, rezolucijom Ujedinjenih nacija i evropskim pravnim tekovinama, zasnovane na dvo-zonalnoj federaciji, Nikos Christodoulides uverava da će se ovi napori nastaviti s istom energijom sve dok se ne postigne sveobuhvatno rešenje za kiparsko pitanje.

Zaključno, ministar spoljnih poslova Kipra kaže da očekuje da će u septembru primiti Sergeja Lavrova u Nikoziji, zbog nastavka konstruktivnog dijaloga, za dobrobit dva naroda i s ciljem promovisanja mira, bezbednosti i saradnje. / ibna