Kipar: Ministri spoljnih poslova, unutrašnjih poslova i pravde sastali se sa u Nikoziji sa Rischom

Kipar: Ministri spoljnih poslova, unutrašnjih poslova i pravde sastali se sa u Nikoziji sa Rischom

U kiparskom Ministarstvu spoljnih poslova u utorak je održan sastanak ministara spoljnih poslova Republike Kipar Nikosa Christodoulidesa, unutrašnjih poslova Nikosa Nourisa i pravde i javnog reda Giorgosa Savvidesa, sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za vanjske i zajedničke poslove, Carlom C. Rischom, koji boravi u radnoj poseti na Kipru.

Sastanak je održan kao deo napora za jačanje saradnje Kipra i SAD na širokom spektru pitanja, uključujući postupak ukidanja viza za nosioce kiparskih pasoša koji žele da putuju u SAD.

Na sastanku je, između ostalog, razmotren napredak postignut u procesu pridruživanja Kipra listi zemalja čiji državljani ne trebaju vizu za ulazak u Sjedinjene Države (program odustajanja od vize) i odlučeno je da se odmah osnuje Radna grupa koja će se sastojati od nadležnih zvaničnika obe vlade, a čiji će zadatak biti da ubrzaju napore kako bi se ovaj proces što pre završio.

Takođe je razgovarano o pitanjima vezanim za dalji razvoj bilateralnih odnosa između dve države i razmenjena su mišljenja o dešavanjima na istoku Sredozemlja i regionu Bliskog Istoka, ističući pozitivnu ulogu Kipra kao faktora stabilnosti i bezbednosti u širem regionu.

Konačno, dogovoreno je da se bilateralni kontakti nastave i unaprede  na svim nivoima, u cilju praćenja i upravljanja konzularnim pitanjima u okviru konstruktivnog i obostrano korisnog odnosa Kipra i SAD./ibna