Kipar: Moramo biti apsolutni u poštovanju prava svih zemalja EU, rekao je Charles Michel u Nikoziji

Kipar: Moramo biti apsolutni u poštovanju prava svih zemalja EU, rekao je Charles Michel u Nikoziji

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades primio je u sredu predsednika Evropskog saveta Charlesa Michela, koji boravi u zvaničnoj poseti Kipru.

Sastanak je održan uoči presudnog posebnog zasedanja Doma od 24. septembra, koje će se fokusirati na razvoj događaja u istočnom Mediteranu i odnosima EU i Turske.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa predsednikom Evropskog saveta, predsednik Anastasiades se osvrnuo na obnovljeni turski NAVTEX koji proširuje ilegalne aktivnosti turskog broda za bušenje „Yavuz“ u kiparskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.

Obraćajući se Charlesu Michelu, predsednik Republike naglasio je da njegovo prisustvo na Kipru pokazuje zabrinutost EU zbog problema u Istočnom Mediteranu, ali i njenu odlučnost da se ova pitanja reše.

Kako je rekao, obavestio je Charlesa Michela o onome što se dešavalo i razmenili su mišljenja o naporima da se okončaju ilegalne aktivnosti Turske. Diskusija se, rekao je, fokusirala na nedavne odluke Samita i MED7. „Složili smo se da EU mora dati odlučujući doprinos konsolidaciji mira, držeći se međunarodnog prava i suvereniteta država u regionu“, rekao je on.

Istovremeno, rekao je, Evropski savet će imati priliku za stratešku raspravu koja će obuhvatiti opseg odnosa EU sa Turskom. Predsednik je objasnio da dok god postoje nezakonite radnje protiv država članica, Evropska unija mora biti jasna.

Anastasiades je obavestio predsednika Evropskog saveta o ilegalnim planovima u zatvorenom gradu Famagusta i pozvao ga da pomogne u njihovom sprečavanju. Ponovio je spremnost Nikozije za dobro strukturiran dijalog, bez ucena i pretnji. Naglasio je potrebu da svi rade na nastavku pregovora o kiparskom pitanju, na osnovu pravila EU i evropske pravne tekovine. „Samo rešenje i ponovno ujedinjenje obezbediće mir i prosperitet“, rekao je.

U današnjim razgovorima, rekao je predsednik Kipra, razgovarano je i o imigraciji i onome sa čim se Kipar mora suočiti u odnosu na tokove koje je usmerila Turska. Rekao je predsedniku Michelu da procenat azilanata iznosi 3,8% stanovništva slobodnih zona Republike Kipar, osuđujući pokušaj Turske da izvrši demografske promene.

„Istovremeno, Turska je ucenila EU, instrumentalizacijom migranata“, rekao je on. „Složili smo se sa našim prijateljem predsednikom Charlesom da efikasno rešavanje pitanja imigracije treba da se zasniva na solidarnosti i pravičnoj raspodeli“.

Predsednik Evropskog saveta, Charles Michel, zahvalio se predsedniku Anastasiadesu na gostoprimstvu i izrazio veliku radost zbog odnosa poverenja između njih dvojice.

Michel se generalno osvrnuo na evropsku agendu i na ono za šta se zalaže Evropska unija, a koja mora da pruži odgovore na osnovu međunarodnog prava.

Konkretno, govoreći o zabrinjavajućim događajima u istočnom Mediteranu, Charles Michel je objasnio da je ovo evropsko pitanje, a ne samo Grčke i Kipra. „Moramo biti apsolutni u poštovanju prava svih zemalja EU“, rekao je.

Kako je rekao, samo dijalogom može se postići napredak u pogledu deeskalacije i stabilnosti, aludirajući na sastanak Evropskog saveta 24. septembra.

„Razgovarali smo“, kako je rekao, „o pitanju imigracije“, napominjući da je pre Kipra posetio Lesvos. „Moramo podržati sve države članice, uključujući one na prvim linijama fronta“, naglasio je.

Charles Michel je takođe naglasio da lideri EU moraju raditi na postizanju napretka u procesu koji vode UN, očigledno se pozivajući na kiparsko pitanje i napore na njegovom rešavanju.

„Želim da prenesem poruku iz Evrope koja će biti jasna i omogućiti nam da pokažemo  solidarnost“, rekao je.

Napominje se da su nakon jedan-na-jedan sastanka Anastasiadesa i Michela održani prošireni razgovori uz učešće ministra spoljnih poslova Nicos Christodoulides-a. / Ibna