Kipar: Nacionalna uprava za bolesti zavisnosti pokrenula kampanju “Kipar bez dima”

Kipar: Nacionalna uprava za bolesti zavisnosti pokrenula kampanju “Kipar bez dima”

Kiparska nacionalna uprava za bolesti zavisnosti (NAAC), kao najviše koordinaciono telo na Kipru u oblasti legalne i ilegalne zloupotrebe droga i kockanja, udružila je snage sa drugim agencijama u nastojanju da kontroliše i smanji pušenje. Plod ove saradnje je realizacija kampanje „Kipar bez dima“. Kampanja se odnosi na zajedničku inicijativu NAAC-a, istraživačke laboratorije George D. Behrakis iz Helenskog društva za rak i Instituta za javno zdravlje Američkog koledža u Grčkoj, a ima za cilj smanjenje pušenja na Kipru.

Kao što su pokazale brojne studije, pušenje je povezano sa povećanim rizikom od infekcije COVID-19. U kombinaciji sa već poznatim oštećenjima, nanosi ljudskom telu, NAAC apeluje na sve da zahtevaju okruženje bez pušenja.

Prema NAAC-u, vreme kojem danas svedoči svet je istorijsko. Nikada ranije u istoriji čovečanstva građani nisu morali tako dugo da ostanu u dobrovoljnoj izolaciji. Kroz žrtve svakog od njih i pokazanu odgovornost, počeo se pojavljivati zrak svetlosti. “Vraćajući se korak po korak normalnosti u kojoj smo uživali pre izbijanja pandemije COVID-19, moramo učiniti ono što je potrebno da bismo sačuvali ono što smo teško postigli, ali i poboljšali svoje zdravlje”, napominje NAAC u saopštenju.

Zaključno, kiparska Nacionalna agencija za bolesti zavisnosti u saopštenju poziva sve strane da se zaštitnički odnose prema sebi i svojim porodicama, pozivajući na striktnu primenu zakona o suzbijanju duvana, istovremeno prihvatajući i podržavajući kampanju “Kipar bez dima”. Svi mi možemo biti deo ove borbe. Zajedno možemo izgraditi novo okruženje čisto i oslobođeno štetnih uticaja pušenja, pod sloganom „Ne dozvolite da dim oduzima dah; izaberite da ostanete bez pušenja! podvlači NAAC u svojoj izjavi. / ibna