Kipar najavio ukidanje investicionog programa “zlatni pasoš”

Kipar najavio ukidanje investicionog programa “zlatni pasoš”

Kiparski predsednik Nikos Anastasijades predsedavao je danas vanrednom sednicom Saveta ministara u Predsedničkoj palati.

Nakon sastanka, portparol vlade Kiriakos Kousios rekao je novinarima da su „tokom današnjeg vanrednog sastanka Saveta ministara ministri finansija i unutrašnjih poslova podneli predlog za ukidanje trenutnog Investicionog programa.

Predlog se zasnivao na dijahronim slabostima, ali i na zloupotrebi odredbi kiparskog investicionog programa.

Odluka će biti na snazi od 1. novembra 2020.

Nakon istrage Komisije koju je imenovao državni pravobranilac i izdavanja nalaza, Vlada će razmotriti politiku podsticaja za privlačenje stranih investicija“.

Upitan da li će u budućnosti biti novog investicionog programa, Kiriakos Kousios odgovorio je da će „Vlada sveobuhvatno razmotriti situaciju da podstakne investitore, ali trenutno nije usvojena nijedna odluka“, dodajući da se jedina doneta odluka odnosi na ukidanje postojećeg programa.

Na pitanje u vezi sa izveštajem Al Jazeere, portparol je rekao: „Trenutno ne bih želeo da dajem bilo kakve druge izjave“.

Na kraju, na pitanje da li se i Savet ministara bavio pitanjima vezanim za pandemiju koronavirusa, predstavnik je odgovorio negativno. / ibna