Kipar ne sedi mirno: Parcela 7 ide ENI-TOTAL-u

Kipar ne sedi mirno: Parcela 7 ide ENI-TOTAL-u

Turska je tražila parcelu 7

Navodno, vlada zadovoljava razvojem događaja

Saradnja Grčke i Kipra se nastavlja

Kipar je napravio još jedan korak ka realizaciji svog energetskog programa, uprkos potezima i provokacijama Turske u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Kako je postalo poznato kasno sinoć, parcela 7 EEZ-a, za koju Turska tvrdi da pada pod njenu kontinentalnu zonu, biće predata konzorcijumu ENI-TOTAL, koji je podneo odgovarajuću prijavu za ovu parcelu.

Vladini izvori u ovome imaju visoko mišljenje, a narednih dana prijavu će pregledati nadležni Savetodavni odbor, koji će pripremiti izveštaj i podneti ga ministru energetike. U saopštenju Ministarstva se navodi da je „u okviru procesa prijave za dozvolu za istraživanje nafte za istraživačko područje 7 u okviru Ekskluzivne ekonomske zone Republike Kipar, koji je završen danas, u ponedeljak, 26. novembra 2018. godine, primljen zahtev od Total E&P Ciprus BV / Eni Ciprus Limited“.

Ove usklađene akcije će se nastaviti

Akcije koje koordiniraju Grčka i Kipar biće nastavljene jer Turska insistira na osporavanju suverenih prava Republike Kipar usprkos međunarodnom protestu, naglasio je grčki premijer Kiriakos Mitsotakis u svom govoru tokom službenog obraćanja na večeri u njegovu čast, koju je organizovao predsednika Republike Kipar.

Predsednik Anastasiades je u svom obraćanju izrazio odlučnost da započne dijalog sa liderom kiparskih Turaka Mustafom Akincijem, ističući da mora postojati reciprocitet sa druge strane. „Živimo u periodu ilegalnih akcija Ankare, koje istovremeno nisu ograničene na invaziju na moru, ali nažalost, primećene su u vreme kada bismo navodno 9. avgusta trebali razgovarati o merama za izgradnju poverenja, uključujući oblast Famagusta, da bi videli dela koja, umesto izgradnje poverenja, šire jaz ili nepoverenje u namere druge strane“, primetio je on.

ΠτΔ – ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

U svom govoru, grčki premijer je ponovio svoju posvećenost „putu uske saradnje dve zemlje sa prvim ciljem grčke spoljne politike o kojem neće biti pregovora, rešavanjem kiparskog pitanja, kao pitanjem u kojem ne sme da se zaboravi da se radi o invaziji i okupaciji. Svim uključenim stranama jasno smo stavili do znanja da nema napretka bez potpunog ukidanja garantora i povlačenja okupacionih trupa. Želimo slobodan i ponovno ujedinjen prosperitetni Kipar, čija će legitimna vlada efikasno, pravedno i pravično administrirati kiparskom narodu i njegovim zajedničkim robama, uključujući, naravno, prihode od eksploatacije ugljovodonika“.

On se osvrnuo na saradnju dve zemlje u rešavanju turskih provokacija u kiparskoj EEZ, napominjući da će se „ove koordinisane akcije nastaviti sve dok Turska insistira na osporavanju suverenih prava Republike Kipar usprkos međunarodnom protestu“. Mitsotakis je podvukao ono što je opisao kao očigledno: „Jedini stabilan vodič za miran suživot je međunarodno pravo, a to Turska mora shvatiti u praksi. To je preduslov za smislene razgovore i održivo rešenje”.

Opisao je predstojeći sastanak predsednika Republike sa liderom kiparskih Turaka u ovako napetoj klimi kao pozitivan razvoj događaja. “Očekujemo da će druga strana doći na ovu raspravu s konstruktivnom dispozicijom”, rekao je, izrazivši nadu da će Turska na kraju shvatiti da je u njenom interesu da ubrza nastavak pregovora dveju zajednica, zajedno sa značajnim napretkom u razgovorima“. Mitsotakis je dalje istakao da je “eskalacija provokacija suprotna svakoj izjavi o nameri da se nastavi efikasan dijalog”.

O tropartizmima

Osvrćući se na trilateralne šeme saradnje sa zemljama regiona, grčki premijer je rekao da su ta partnerstva značajno poboljšala ulogu Grčke i Kipra kao stubova stabilnosti u istočnom Mediteranu i naglasio da „ova rastuća nestabilnost zahteva dodatno produbljivanje, uz angažovanje drugih, veoma jakih, saveznika“. Mitsotakis rekao je da posebnu važnost pridaje saradnji Grčke i Kipra u drugim oblastima, za dobrobit naroda, napominjući da se bilateralni ekonomski i trgovinski odnosi mogu dalje poboljšati, imajući u vidu značajne mogućnosti koje nudi zajedničko učešće dveju zemalja u EU i evrozoni.

ΠτΔ – ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

I naravno, nastavio je, „bratske veze koje nas povezuju su dodatna garancija za novu stranicu, bližu saradnju naše dve zemlje na svim nivoima“. Kipar i Grčka, rekao je grčki premijer, su poslednjih godina doživeli iskustvo teške, bolne ekonomske krize, iz nje se izvukli korisne lekcije. Mitsotakis je čestitao “predsedniku, rukovodstvu Republike Kipar, ali i kiparskom narodu, jer ste – hrabrim reformama i promenama – pokazali kako se zemlja može brzo vratiti iz stagnacije u razvoj”.

Mitsotakis se osvrnuo i na situaciju u Grčkoj, rekavši da se „naša država već zadužuje pod povoljnijim uslovima nego ikad. Sa legislativom o kojoj će se glasati ove nedelje i sledeće godine, srednja klasa počinje da se oslobađa silnih poreza kako bi se konačno mogla obnoviti. Brzim potezima država se modernizuje, i otvorena je za nove investicije, koje će doneti puno dobrih novih radnih mesta“.

Ali što je još važnije, napomenuo je on, konačno se vraća optimizam i nada u ponosnu i jaku domovinu. „Povlačimo granicu između prošlosti i konačno, nakon 10 godina krize, u budućnost gledamo sa optimizmom. Za jaku Grčku”, rekao je on i naglasio, zaključujući da “jaka Grčka znači i jak Kipar, jaka Grčka znači jak helenizam svuda u svetu”./ ibna