Kipar: Neformalni sastanak Anastasiades, Guterres, Tatar održan u Njujjorku

Kipar: Neformalni sastanak Anastasiades, Guterres, Tatar održan u Njujjorku

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades prisustvovao je u ponedeljak neformalnom ručku sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guteresom i liderom zajednice kiparskih Turaka Ersinom Tatarom u kancelarijama UN u Njujorku.

Nakon ručka, predsednik Republike Kipar rekao je medijima da je „to bio kreativan sastanak. Svakako su uočene razlike. Gospodin Tatar je elaborirao stavove o suverenoj ravnopravnosti i dve nezavisne države, i naravno ja sam elaborirao naš stav koji je u potpunosti u skladu sa rezolucijama UN, mandatom generalnog sekretara na osnovu rezolucija, a mi smo razradili različite načine kako napredujemo kako bismo prevazišli zastoje, ali i stvorili izglede za nastavak kreativnog dijaloga.

Shvatate, detalje ne možemo objaviti, ali ono što želim da naglasim je da nismo propustili da ukažemo na sve ono što je potrebno istaći kako bismo stvorili pravu percepciju onoga što se čuje s druge strane, ali na istovremeno biti kreativan na putu napred.

Čini se da se SG kreće ka imenovanju specijalnog izaslanika koji će istražiti mere izgradnje poverenja, ali i mogućnost pronalaženja zajedničkog osnova za buduću perspektivu nastavka dijaloga. Izjavu o tome sutra će izdati UN, Ured generalnog sekretara, nakon konsultacija s obje strane”.

Na pitanje da li se generalni sekretar UN pozvao na određenu osobu u vezi sa imenovanjem specijalnog izaslanika, predsednik je odgovorio negativno.

Na pitanje da li će biti još sastanaka između njega, generalnog sekretara UN i gospodina Tatara, predsednik Anastasiades je rekao „ne u ovom trenutku, nismo se složili (oko toga)“.

Na pitanje kako su generalni sekretar UN i gospodin Tatar primili predsednikov predlog za povratak na Ustav iz 1960 -ih, predsednik Anastasiades je rekao „generalni sekretar neće komentarisati pozitivno ili negativno. Ono što on koči je sve što može biti podsticaj za zbližavanje dve zajednice. Gospodin Tatar ostaje pri svojim stavovima”.

Ranije je, došavši na neformalni sastanak, Nicos Anastasiades dao izjave u kojima je primijetio da se „nadamo rešenju dvozonalne, federacije dve zajednice na osnovu rezolucija Saveta bezbednosti“.

Na pitanje jednog turskog novinara da li je otvoren za rešenje dve države, rekao je da nije. “Nadamo se rešenju dvozonalne, federacije dve zajednice na osnovu rezolucija Saveta bezbednosti”.

Predsednika Anastasiadesa u zgradu UN -a pratio je pregovarač Andreas Mavroyiannis. /ibna