Kipar: Nikos Anastasiades će dobiti Zlatnu počasnu medalju opštine Atina

Kipar: Nikos Anastasiades će dobiti Zlatnu počasnu medalju opštine Atina

Na posebnoj ceremoniji koja će se održati u ponedeljak uveče u Atini, predsedniku Republike Kipar, Nikosu Anastasijadesu, biće dodeljena Zlatna medalja časti opštine Atina, u znak priznanja za njegove napore na ponovnom ujedinjenju Kipra i mirnom rešavanju kiparskog pitanja.

Odluka opštinskog veća opštine Atina za dodelu Zlatne počasne medalje opštine predsedniku Anastasijadesu doneta je sa sledećim obrazloženjem:

„Kao priznanje njegovim dosadašnjim naporima za mirno ponovno ujedinjenje sestrinske države Kipar, u korist čitavog kiparskog naroda, zadržavanje neuništivih i neraskidivih grčko-kiparskih veza, postojanu odbranu demokratskih i ljudskih vrednosti koje nas ujedinjuju , posvećenost viziji Evrope koja se zasniva na solidarnosti, razvoju i socijalnoj koheziji i njegovoj nepokolebljivoj posvećenosti miru i prosperitetu u istočnom Mediteranu i širom sveta, u skladu sa principima međunarodnog prava“.

Pre ceremonije, u 19 sati, predsednik Anastasiades imaće lični sastanak sa gradonačelnikom Atine Kostasom Bakoyannisom, u Opštinskoj palati.

Ceremonija dodele Zlatne medalje sledi u 19.45 sati, u amfiteatru Tehnopolisa opštine. Posle toga, predsednik Republike u pratnji supruge Andris Anastasiades će obići muzej  Goulandris.

Potom će predsednik Republike prisustvovati večeri koju će u njegovu čast prirediti opština Atina.

Predsednik Republike i njegova supruga u podne, 26. oktobra, prisustvovaće privatnom ručku koji će u svojoj rezidenciji prirediti grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i njegova supruga.

Predsednik Republike vratiće se na Kipar ujutro 27. oktobra / ibna