Kipar: Nikozija zabrinuta zbog nedostatka rešenja za kiparsko pitanje od strane generalnog sekretara UN

Kipar: Nikozija zabrinuta zbog nedostatka rešenja za kiparsko pitanje od strane generalnog sekretara UN

Autor: Andreas Pimpisi

Odsustvo rešenja za kiparsko pitanje, u vreme kada se priprema novi pokušaj rešenja  i kada se turski zvaničnici neprestano pozivaju na rešenje sa dve države na ostrvu, nešto je što jako brine Nikoziju. Zbog toga je započeto istraživanje kojim bi se utvrdilo zašto je u svom izveštaju generalni sekretar Ujedinjenih nacija izbegao da zabeleži formulu rešenja problema.

Činjenica da odsustvo formule za rešenje dolazi uoči pokušaja sazivanja petostranog samita još više zabrinjava Nikoziju. Zbog toga će se tokom sastanka predsednika Kipra Nikosa Anastasijadesa sa izaslanikom generalnog sekretara UN Jane Holl Lute tražiti neki odgovori. Ono što prvenstveno zanima kiparske Grke je da li Ujedinjene nacije žele da odu na sastanak pet zainteresovanih strana sa otvorenim pitanjem formulacije rešenja.

S obzirom na to da – prema informacijama – Ujedinjene nacije sada žele da razjasne sadržaj zajedničke izjave petorke, postavljaju se dodatna pitanja u vezi sa odsustvom izveštaja generalnog sekretara o formi rešenja problema. Jane Holl Lute možda može dati neke odgovore na ovo pitanje.

Sastanak predsednika Anastasijadesa sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija zakazan je za jutros za 10.30. U 14:30 popodne Jane Holl Lute je trebala otići na okupirane teritorije na sastanak sa liderom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom.

Nikozija primećuje da uslovi mandata koji je generalni sekretar UN-a ponudio da pruži svoje dobre usluge za postizanje rešenja kiparskog problema izričito određuju šta će to rešenje biti, a to je ništa drugo do dvozonska federacija dve zajednice. Prema diplomatskim krugovima, trebalo bi očekivati korekcije u konkretnom tekstu, a jedna od njih biće formulacija rešenja za kiparski problem.

Iako postoji izvesnost u vezi sa ovom ispravkom, zadatak neće biti lak ako uzmemo u obzir da bi turska strana trebalo da se oseća u potpunosti zadovoljna odsustvom – u ovom trenutku – pozivanja na formulu rešenja za kiparski problem.

U celom izveštaju jedina referenca na federaciju nalazi se u priloženim brifing izveštajima dvojice lidera (pri čemu predsednik Anastasiades smatra to osnovom rešenja, a Ersin Tatar smatra da je iscrpljeno kao opcija) i u paragrafu 10 gde postoji referenca na izjavu predsednika Republike, nakon sastanka sa liderom kiparskih Turaka 3. novembra, pod pokroviteljstvom Elizabeth Spehar.

U saopštenju UN-a navodi se da su dvojica lidera izrazila rešenost da pozitivno odgovore na izjavu generalnog sekretara da će istražiti mogućnost sazivanja neformalnog sastanka “pet plus jedan” u povoljnoj atmosferi u odgovarajućoj fazi. U njemu je zabeležena izjava predsednika Anastasijadesa, koji je rekao da je preneo svoju odlučnost da učestvuje na neformalnom sastanku 5 + 1 „na osnovu relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti i dvzonalne federacije dve zajednice“. Ersin Tatar primetio je da snažno veruje da je došlo vreme za istraživanje novih pristupa poput upotrebe koncepta „suverene jednakosti” i da bi neformalni sastanak “pet plus jedan”, što se tiče strane kiparskih Turaka, bio važna prilika za nove ideje za „stolom“.

Predlog za paralelno otvaranje luka

U svom pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, predsednik Anastasiades podnosi konkretan predlog u vezi sa otvaranjem luke Famagusta, istovremeno sprovodeći sporazum iz Ankare. Predlog Anastasiades sledi logiku paralelnog otvaranja luke Famagusta sa otvaranjem turskih luka za brodove pod kiparskom zastavom.

Procenjuje se da je otvaranje luka jedna od mera za izgradnju poverenja koja se može sprovesti bez posebnih problema. To je zato što time ne dolazi u obzir priznavanje suvereniteta i postojanje posebnog državnog entiteta.

Međutim, u slučaju aerodroma, poput Timposa, stvari nisu tako jednostavne. Zbog toga je u svom pismu predsednik Republike Kipar jasno stavio do znanja da će se otvaranje „aerodroma“ Timpos prihvatiti samo ako dođe pod kontrolu Ujedinjenih nacija i pod uslovom da neće postojati posebna područna kontrola leta.

U svom izveštaju, koji je poslat članovima Saveta bezbednosti, generalni sekretar UN se takođe pozabavio pitanjem UNHCR-a. Primećuje nedostatak napretka dvojice lidera u podnošenju novih mera. Antonio Guterres kaže da su „UN, nakon izbora novog vođstva na severu ostrva, ohrabrile obe strane da obnove svoje napore da se dogovore o merama koje će zbližiti zajednice“. Generalni sekretar UN nastavlja da razmatra mere izgradnje poverenja važne za Kipar i podstiče strane da podnesu predloge i ideje ili da razmotre prethodne predloge kako bi se diskusije i napredak mogli nastaviti.

Anastasiadesovo pismo Guterresu sa specifičnim merama za izgradnju poverenja u osnovi je odgovor na ponovljene pozive generalnog sekretara UN / ibna

Izvor: Philenews