Kipar: Norveška ministarka spoljnih poslova u petak dolazi u službenu posetu

Kipar: Norveška ministarka spoljnih poslova u petak dolazi u službenu posetu

Norveška ministarka spoljnih poslova Ine Eriksen Søreide boravit će u petak, 21. februara, u službenoj poseti Republici Kipar, na poziv svog kiparskog kolege Nikosa Christodoulidesa.

Dvoje ministara održaće bilateralni sastanak, a potom slede opsežne konsultacije sa službenim delegacijama ministarstava spoljnih poslova.

Očekuje se da će se razgovori, između ostalog, fokusirati na bilateralne odnose Kipra i Norveške i na perspektivu njihovog daljeg jačanja u određenim oblastima.

Takođe će biti razgovarano o dešavanjima u regionu Istočnog Mediterana i Bliskog Istoka, nezakonitim radnjama Turske u pomorskim zonama Republike Kipar, kao i o odnosima EU i Norveške.

Deo razgovora će biti posvećen pitanjima energetike i energetske bezbednosti, kao i o drugim regionalnim, evropskim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Nakon toga, dvoje ministara spoljnih poslova daće izjave predstavnicima medija.

U okviru svoje posete Kipru, norveška ministarka spoljnih poslova učestvovaće kao jedan od glavnih govornika na događaju koji je u petak, u Predsedničkoj palati, organizuje Ministarstvo spoljnih poslova Kipra na temu „Žene u diplomatiji“ ./ ibna