Kipar: Očekuje se da će Ministarstvo zdravlja sutra najaviti dalje ublažavanje mera

Kipar: Očekuje se da će Ministarstvo zdravlja sutra najaviti dalje ublažavanje mera

Očekuje se da će kiparski Savet ministara na sutrašnjem sastanku doneti odluke o daljem ublažavanju restriktivnih mera, najavio je danas portparol Vlade Kyriakos Kousios.

Obraćajući se novinarima u Predsedničkoj palati nakon predsednikovog sastanka sa političkim liderima i članovima epidemiološke savetodavne grupe, Kyriakos Kousios rekao je da je „tokom današnjeg sastanka predsednik Republike u potpunosti i detaljno informisao političke lidere o pitanjima pandemije. Dalje, ministar zdravlja Constantinos Ioannou i koordinator epidemiološke savetodavne grupe Constantinos Tsioutis su obavestili političke lidere o pitanjima vezanim za epidemiološku sliku, upravljanje planom sprovođenja testa, plan vakcinacije, stope vakcinacije, rasporeda za završetak procesa vakcinacije za pokrivanje celokupne populacije Kipra, kao i o merama o kojima se raspravlja i opuštanju za koje će Vlada sutra odlučiti.

Politički lideri postavili su mnoga pitanja na koja su iscrpno odgovorili i predsednik i ministar zdravlja, ali i članovi epidemiološke savetodavne grupe.

Predsednik je takođe obavestio političke lidere da će tokom sutrašnjeg sastanka Vlada razgovarati o daljem ublažavanju mera. U ovom trenutku i u svetlu nekih medijskih izveštaja, moram da istaknem da ne postoji politička odluka o nametanju posebnih mera provinciji Limasol.

Nakon sutrašnjeg sastanka kabineta, ministar zdravlja daće saoštenje u vezi sa ublažavanjem mera.

Moram još jednom da pozovem naše građane na strpljenje i smirenost, da se svi bez izuzetka pridržavamo higijenskih i zaštitnih mera kako bismo mogli što pre staviti pandemiju pod kontrolu i vratiti se u normalu. Svi moramo prepoznati da smo hrabrošću, blagovremenim merama koje smo preduzeli, strpljenjem svih naših sugrađana, njihovim žrtvama došli do tačke da smo svrstani među najbolje zemlje u upravljanju pandemijom. Da vas podsetim da, u poređenju sa ostalim evropskim zemljama, imamo najkraći period restriktivnih mera i mnogo bolje rezultate u pogledu mortaliteta, lečenja pacijenata, testiranja, ali imamo i perspektivu koju potkrepljuju epidemiološki podaci da će uskoro doći do opuštanja mera.

Mart je kritičan mesec; svi se moramo ponašati odgovorno kako bismo mogli u potpunosti da ublažimo mere, bez ikakvog rizika za prvo i najveće dobro koje imamo; zdravlje i život. Svi moramo verovati u perspektivu, sarađivati i sigurno će uskoro doći bolji dani.“ / ibna