Kipar odlučan da ide do kraja na sastanku Saveta za spoljne poslove EU

Kipar odlučan da ide do kraja na sastanku Saveta za spoljne poslove EU

Na današnjem sastanku Saveza za spoljne poslove EU odigraće se naredni čin borbe Republike Kipar protiv manjka volje EU da proglasi ciljane sankcije protiv Turske zbog ilegalnih akcija u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni (EEZ).

Ministri spoljnih poslova Kipra i Grčke, Nikos Christodoulides i Nikos Dendias, učestvovaće na sastanku Saveta.

Kako je ispostavilo u radu Coreper II (stalna komisija predstavnika zemalja članica EU), prema ekskluzivnim informacijama IBNA, kiparska strana će izvršiti veliki pritisak na ostale delegacije država članica EU te insistirati na činjenici da je neophodno uspostaviti efektivne sankcije protiv Trske zbog protivzakonitih aktivnosti u kiparskoj EEZ i pokazati čistu i nespornu podršku Republici Kipar.

Treba reći da je Coreper telo koje  Savetu priprema pitanja kojima bi se Savet trebao baviti na sastanku.

Već je najavljeno da će Savet za spoljne poslove, kojim će predsedavati visoka predstavnica i podpredsednica Federica Mogherini, raspravljati o tekućim bušenjima koja obavlja Turska u istočnom Mediteranu. Turska je započela nova bušenja 45 nautičkih milja južno od Kipra.

Od ostalih pitanja na dnevnom redu Saveta, ministri spoljnih poslova bi trebali nastaviti rasprave započete tokom 74 zasedanja Generalna skupštine UN, te bi trebali da se odrede prema Venecueli, nakon sastanaka na marginama Skupštine, koji su uključivali i Međunarodnu kontakt grupu, a u pogledu konferencije o izbeglicama i migracijskoj krizi u Venecueli koja ća biti održana 28. i 29. oktobra. Iran, situacija u Libiji i Irak bi takođe trebali biti na dnevnom redu.

Ministri spoljnih poslova će takođe razmatrati situaciju u Afganistanu, posebno nakon predsedničkih izbora u toj zemlji koji su održani 28. septembra ove godine. Takođe se očekuje da će biti uzeti u obzir najnovija dešavanja u mirovnim pregovorima i naporima da se pronađe političko rješenje sukoba. To rešenje bi trebalo da bude trajno i treba biti rezultat pregovora.

Savet će razgovarati i o situaciji u Siriji u svetlu najnovijih događaja u toj zemlji. U diskusiji bi trebao učestvovati i posebni izaslanik Generalnog sekretara UN za Siriju Geir Pedersen. Diskusija će biti prilika da se zauzeti  čvrst stav o poslednjim dešavanjima u ovoj zemlji.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU će razgovarati i o situaciji u Ukrajini a razmeniće mišljenja sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Vadymom Prystaikom, tokom ručka./ibna