Kipar: Otvaranje Varoshe izaziva tenzije

Kipar: Otvaranje Varoshe izaziva tenzije

„Predsednik i Vlada Republike Kipar najoštrije osuđuju odluku okupatora Turske i njenog poslušnika u okupiranim oblastima Ersina Tatara da izdaju dozvolu za ulazak na obalni front Varoshe, koja je objavljena tokom predizbornog skupa održanog u Ankari, a uoči izbornog procesa za izbor novog lidera kiparskih Turaka“, navodi se u pisanoj izjavi portparola vlade Kiriakos Kousios.

„Mi ćemo protestovati zbog ove provokativne i nezakonite akcije Turske i njenih pristalica na Kipru pred Savetom bezbednosti UN-a, EU i svim međunarodnim forumima kao aktom koji krši međunarodno pravo i rezolucije Saveta bezbednosti UN-a i suprotno je zaključcima poslednje sednice Evropskog saveta“.

To pitanje trenutno pokreće predsednik Republike u Nacionalnom savetu radi razmene mišljenja i donošenja odluka.

Ranije, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se sa premijerom „Turske Republike Severni Kipar“ (TRNC) Ersinom Tatarom, koji je takođe kandidat za predsednika na predstojećim izborima.

Sastanku, održanom u Predsedničkoj grupi u Ankari, prisustvovao je i potpredsednik Fuat Oktay.

U govoru je predsednik Erdogan naglasio: „Za nas pitanje Istočnog Mediterana ima dve dimenzije. Prva je zaštita prava Turske na njenom kontinentalnom pojasu; drugo je garantovanje prava i interesa kiparskih Turaka u pogledu prirodnih resursa oko ostrva“.

„Na nedavnom samitu EU, videli smo da je strana kiparskih Turaka ponovo ignorisana. Turska neće dozvoliti da se ova nepravda nastavi”, rekao je Erdogan.

„Kiparski Turci moraju biti zastupljeni na konferenciji o Istočnom Mediteranu koja bi trebalo da se održi u bliskoj budućnosti“, dodao je on.

Erdogan je istakao da je Turska odlučna da nastavi da se bori dok ne postigne da TRNC bude prepoznat kao ravnopravna i dostojanstvena članica u globalnom smislu.

U svom govoru, premijer „TRNC“ Ersin Tatar najavio je da će početi da eksploatišu obalu opkoljenog grada Maraš (Varosha) u ranim jutarnjim satima u četvrtak.

„Pitanje Maraša vidimo kao nacionalnu stvar iznad svih oblika političkog nadmetanja i kontroverze“, rekao je Tatar.

Turski predsednik rekao je da Turska želi otvaranje Maraša za potpunu eksploataciju, dodajući da je spreman da pruži bilo kakvu podršku vlastima ‘TRNC’ u ovom pitanju.

„Činjenica je da je Maraš na teritoriji „TRNC”. Potpuno podržavamo odluku da obalski pojas Maraša bude dostupan ljudima“, rekao je Erdogan, dodajući da „prigovori će druge strane već u startu biti neuspešni, te da neće biti učinjena nepravda jer nije u pitanju privatno vlasništvo“.

„Kako „TRNC“ raste, postaje bogatiji i jači, lanci embarga koji su mu nametnuti počinju da se prekidaju jedan po jedan“, zaključio je Erdogan. / ibna