Kipar: Otvoren račun za pomoć stradalima u požaru, šteta se još procenjuje

Kipar: Otvoren račun za pomoć stradalima u požaru, šteta se još procenjuje

Katastrofalni požar koji je pogodio Kipar za sobom je ostavio četvero mrtvih, 55 kvadratnih kilometara spaljene zemlje i nesagledivu materijalnu štetu.

Osamdeset kuća i imanja totalno je uništeno u devet sela pogođenih požarom. Ovo su prvi podaci iz evidencije štete, čija je procena u toku, alis e već sada ukupna suma  procenjuje na više miliona evra, ako se uzmu u obzir štetu na usevima i za Kiparsku elektroenergetsku upravu (EAC) i druge institucije.

Prema administracijama okruga Limassol i Larnaca, većina oštećenih kuća, oko 60, nalazi se u okrugu Larnaca, a većina uništenih kuća zabeležena je u Ori, gde je izgorelo 37 kuća. U Meliniju je nastradalo oko 15 kuća, u Agioi Vavatsinias četiri i u Vavatsini dve, u Arakapasu je oštećeno 10 kuća i u Eptagoniji 11. U provinciji Larnaka izgorela je klanica živine gde je 80 000 pilića spaljeno u četiri hangara za hranjenje.

Kompanije, organizovane grupe i sindikati sa različitim inicijativama podržavaju žrtve požara u planinskim Larnaci i Limasolu.

Finansijsku podršku od 500.000 evra žrtvama smrtonosnog požara u planinskim oblastima Larnake i Limasola uputiće predsednik Upravnog odbora supermarketa Alphamega, Andreas Papaellinas, navodi se u saopštenju grupe.

Generalna računovodstvena kancelarija Republike Kipar objavila je podatke o bankovnom računu za pomoć onima koji su pogođeni požarom.

„Zbog ljubaznog zahteva mnogih naših sunarodnika za novčanim prilogom za podršku onima koji su pogođeni požarom u planinskom predelu Larnake i Limasola, Generalna kancelarija za računovodstvo Republike objavljuje detalje o bankovnom računu kod Centralne banke “Bank of Cyprus”, na koju mogu biti uplaćene sve donacije:

Korisnik: Republika Kipar

Naziv računa: Podrška pogođenim žrtvama požara u planinskim oblastima Larnake i Limasola

Naziv računa (skraćenica): SUPP.AFF.VICTMS-FIRE-LCA-L / SOL

Banka: Centralna banka Kipra

Broj računa: 6001027

IBAN: CI42 0010 0001 0000 0000 0600 1027

Svift (BIC) kod: CBCICI2N