Kipar: Pompeo u poseti Nikoziji u subotu, traži deeskalaciju i dijalog

Kipar: Pompeo u poseti Nikoziji u subotu, traži deeskalaciju i dijalog

Kipar radi na smanjenju tenzija u istočnom Mediteranu, čemu može da doprinese i poseta američkog državnog sekretara Mike Pompea koji će posetiti Nikoziju u subotu, samo nekoliko dana nakon posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova prošlog utorka.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je u četvrtak da će posetiti Kipar kako bi tražio mirno rešenje za eskalaciju tenzija u istočnom Mediteranu, te je pozvao Tursku da povuče svoje snage.

Pompeo će u subotu održati razgovore na Kipru nakon putovanja u Dohu, gde će pomoći u pokretanju razgovora između avganistanske vlade i talibana.

Poseta Pompea Kipru dogovorena je tokom telefonskog razgovora Nikosa Christodoulidesa i Philipa Reekera u četvrtak uveče. Tokom telefonskog razgovora, ministar spoljnih poslova i zamenik državnog sekretara razgovarali su o situaciji u regionu, bilateralnim odnosima i nedavnim događajima na istočnom Mediteranu.

Američki diplomata rekao je da će njegovo putovanje na Kipar dopuniti telefonski sastanci predsednika Donalda Trampa sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom i grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

Spor “mora biti rešen diplomatski i mirno”, rekao je Pompeo novinarima u avionu na putu za Dohu.

„Dakle, radiću i na ovom projektu, pokušavajući da budem siguran da razumem rizike povezane sa perspektivom naroda Kipra“, rekao je.

„Nadamo se da će biti stvarnih razgovora i nadamo se da će postojeći ratni brodovi biti povučeni kako bi se ti razgovori mogli održati“, rekao je Pompeo.

Pompeovo putovanje dolazi ubrzo nakon delimičnog ukidanja embarga na oružje Sjedinjenih Država na Kipar.

Čavušoglu: Spremni smo za bezuslovni dijalog

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta da je Turska spremna za dijalog bez ikakvih preduslova.

„Spremni smo za dijalog bez ikakvih uslova {..}, ali ako Grčka bude insistirala na uslovima, onda će Turska insistirati na svojim“, rekao je šef turske diplomatije.

Mevlut Čavušoglu je dalje rekao da je Turska odgovorila na pozive Nemačke da „pruži priliku diplomatiji“, ali dok su dve strane bile spremne da započnu razgovore, „Grčka je potpisala sporazum sa Egiptom“, dokazujući da nije spremna.

„Spremni smo za sveobuhvatan dijalog sa Grčkom i EU“ o budućnosti bilateralnih odnosa, ističući da „ugljovodonici u istočnom Mediteranu mogu postati prilika za saradnju“ ./ ibna