Kipar: Portparol kaže da je zatvaranje barikada deo mera opreza zbog koronavirusa

Kipar: Portparol kaže da je zatvaranje barikada deo mera opreza zbog koronavirusa

Iza zatvaranja barikada nema političkih namera, rekao je u nedelju portparol Vlade Kipra, Kyriakos Kousios, naglašavajući da razlog leži u preventivnim merama koje se preduzimaju zbog preoblema sa koronavirusom, te da će one ponovo biti otvorene što pre bude moguće.

Upitan o razgovoru predsednika Republike Kipar, Nikosa Anastasiadesa, sa liderom kiparskih Turaka Mustafom Akincijem, portparol je odgovorio da je “predsednik Republike kontaktirao Mustafu Akincija telefonom na inicijativu lidera kiparskih Turaka i upoznao ga sa situacijom na prelazima.

“Ne postoji namera u ime Vlade da stvara bilo kakve probleme pri ulasku sa graničnih prelaza“.

On je dodao da je “jedini razlog preduzimanja ovih mera predostrožnosti u vezi sa problemom koronavirusa.

Vlada poduzima sve potrebne mere kako bi što pre otvorila prelaze, i stoga smo naveli da se situacija svakodnevno ocenjuje. Apsolutno nema druge namere osim sprečavanja širenja koronavirusa“.

Na drugo pitanje odgovorio je da se „ulažu napori da se olakša prelazak ne samo kiparskih Turaka, već i kiparskih Grka, na naše okupirane teritorije, jer nam nije bila namera blokirati ili ometati pristup između dve strane našeg ostrva, između slobodnih i okupiranih područja”.

Nema pitanja o tome može li ih Vlada ponovo otvoriti, ona nema nameru da ih ostavi zatvorene. Jednom kada budemo spremni, da, ponovo ćemo ih otvoriti “.

Kyriakos Kousios je dodao: „Žalim zbog jučerašnjeg događaja, posebno zbog napada na našu Nacionalnu gardu, ali i zbog reakcije nekih naših sugrađana; jer u odluci Vlade apsolutno nema nikakve političke namere. Jednostavno se odnosi na zaštitu naših sugrađana, i kiparskih Grka, i kiparskih Turaka “. / ibna