Kipar: Posao UN nije da postavlja ultimatume, kaže portparol Generalnog sekretara UN

Kipar: Posao UN nije da postavlja ultimatume, kaže portparol Generalnog sekretara UN

Tokom redovnog brifinga međunarodnih medija u Ujedinjenim nacijama u četvrtak, 25. februara, portparol generalnog sekretara Stephane Dujarric pročitao je sinoć saopštenje Ujedinjenih nacija povodom predstojećeg neformalnog sastanka „5+1“ o kiparskom pitanju.

Dopisnik Al Jazeere, pozivajući se na izjavu, koja napominje da će UN utvrditi da li se rešenje može naći u bliskoj budućnosti, pitao je predstavnika da li Ujedinjene nacije ove razgovore karakterišu kao kritične i da li će, ako ovog puta ne bude rezultata, napustiti pregovore.

Kao odgovor, Stephane Dujarric naglasio je da “nije posao UN-a da postavlja ultimatume, kao taj da ćemo odustati ukoliko se nešto ne dogodi”. Dodao je da ako se pogleda tok u smislu napora UN-a za Kipar, u tom procesu je bilo uspona i padova. Dodao je da se Jane Holl Lute savetuje sa strankama i nada se da je ovo prilika za okončanje spora. To je neformalni sastanak, dodao je, i nadamo se pozitivnom rezultatu.

Ranije 24. februara, Stephane Dujarric je dao izjavu povodom predstojećeg neformalnog sastanka „5+1“ o kiparskom pitanju, navodeći da „nakon konsultacija generalnog sekretara, visoke zvaničnice UN-a Jane Holl Lute poslednjih meseci, generalni sekretar namerava da sazove neformalni sastanak u Ženevi, Švajcarska, od 27. do 29. aprila 2021.

Svrha sastanka će biti utvrđivanje da li postoji zajednički osnov za strane da pregovaraju o održivom, trajnom rešenju kiparskog problema, u predvidivom okviru. / Ibna