Kipar: Postojeći sistem garancija ne ispunjava savremene uslove, smatra Lavrov

Kipar: Postojeći sistem garancija ne ispunjava savremene uslove, smatra Lavrov

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, nakon sastanaka sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasiadesom i predsednikom Predstavničkog doma Dimitrisom Sillourisom, u sklopu zvanične posete Republici Kipar, sastao se i sa kolegom Nikosom Christodoulidesom.

Nakon privatnih razgovora dva ministra i sastanka dve delegacije, Christodoulides i Lavrov održali su zajedničku konferenciju za štampu.

Christodoulides je napomenuo da je razgovarano o  bilateralnim odnosima u mnogim oblastima, te da su razmenjeni stavovi o pandemiji u dve zemlje. Dogovoreno je da će povezanost dve zemlje biti obnovljena čim to uslovi dozvole a razgovori će početi odmah.

Po pitanju Kipra, Christodoulides je istakao da je Sergej Lavrov duboko upućen, te je izrazio zahvalnost Rusiji na podršci naporima za trajno rešenje, ali i podršci protiv provokativnih akcija Turske u zatvorenom gradu Famagusti.

Dvojica ministara složili su se da se pregovori ponovo pokrenu sa tačke na kojoj su zaustavljeni u Crans Montani, ubrzo nakon izbora na okupiranim teritorijama, na bazi dvozonske i dvokomunalne federacije. Preduslov je, rekao je on, imati odgovarajuću klimu, koja sada ne postoji zbog destabilizirajućih postupaka Turske na kopnu i na moru. Važno je, istakao je Christodoulides, imati intervencije međunarodne zajednice prema Turskoj, posebno misleći na Rusiju, koja je stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Lavrov i Christodoulides takođe su razmenili mišljenja o drugim regionalnim pitanjima, poput Sirije i Libije, kao i o krizi koja utiče na bezbednost i stabilnost u istočnom Mediteranu. Na kraju su razgovarali o odnosima EU i Rusije. Zaključujući, Nikos Christodoulides se još jednom zahvalio Sergeju Lavrovu na poseti.

Sa svoje strane, šef ruske diplomatije izrazio je zahvalnost Nikosu Christodoulidesu na gostoprimstvu, naglasivši da su se razgovori odvijali u prijateljskoj i poverljivoj atmosferi.

Kako je rekao, to je pokazano na sastanku sa predsednikom Anastasiadesom, ali i predsednikom parlamenta Dimitrisom Sillourisom, pozivajući se na diplomatski odnos koji danas puni 60 godina. Sergej Lavrov je  istakao da je sa Christodoulidesom razgovarao o efektima pandemije u dve zemlje, adogovoreno je i da preduzmu konkretne mere u vezi sa vladinim transakcijama.

Pored toga, primetio je da su njih dvojica posvećeni potpisanim protokolima i modernizaciji amandmana kako bi se izbeglo dvostruko oporezivanje. Sergej Lavrov se osvrnuo na razmene u oblasti kulture i sporta tokom naredne tri godine.

Postoji, kako je rekao, zajednički konsenzus o regionalnim pitanjima, pozivajući se na Protokol o odnosima Moskve i Nikozije za godine 2021. – 2022. Ponovio je stav o pravednom rešenju kiparskog problema na osnovu rezolucija Saveta bezbednosti UN. Istakao je da sporazum o garancijama ne ispunjava savremene uslove, navodeći da garancija može postojati preko Saveta bezbednosti.

Ruski ministar je izrazio uverenje da bi obnavljanje razgovora moglo doneti rešenje za pitanje otvaranja opkoljenog grada Famaguste. Opisao je kao neprihvatljive bilo kakve korake koji vode eskalaciji tenzija u istočnom Mediteranu, ponovivši spremnost da pomogne u dijalogu između uključenih strana, ako se to zatraži, bez imenovanja Turske.

U kontekstu zvaničnih sastanaka, potpisan je Program konsultacija između dva ministarstva za 2021. – 2022. godinu, kao i Protokol o izmenama i dopunama Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja / ibna .