Kipar potpisao Memorandum o odbrani i vojnoj saradnji sa UAE

Kipar potpisao Memorandum o odbrani i vojnoj saradnji sa UAE

Ministri odbrane Kipra i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) potpisali su danas Memorandum o odbrani i vojnoj saradnji.

Memorandum, između ostalog, predviđa zajedničke vežbe, programe obuke i konsultacije, promoviše operativnu saradnju između oružanih snaga Republike Kipar i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ovo je prvi memorandum o saradnji u oblasti odbrane i bezbednosti koji je potpisan između Kipra i UAE i odražava odlične bilateralne odnose dve zemlje.

Napominje se da će uslediti priprema bilateralnog programa saradnje u oblasti odbrane koji će obuhvatiti zajedničke akcije, vežbe i zajedničke obuke oružanih snaga dve države.

Memorandum je potpisan tokom telekonferencije, a dva ministra dogovorila su se o sastanku u živo kada uslovi u ​​vezi sa pandemijom koronavirusa to dozvole.

U svom pozdravnom izlaganju, ministar odbrane Kipra Charalambos Petrides izjavio je da je želja i ambicija Republike Kipar uspostavljanje uzajamno korisne saradnje između oružanih snaga dve zemlje.

Petrides je takođe rekao da nedavna velika vežba MEDUSA, koja se održala uz učešće snaga iz Egipta, Kipra, Grčke, Francuske i UAE, predstavlja opipljivi dokaz buduće saradnje koja stupa na snagu potpisivanjem memoranduma.

Ministar je opisao memorandum kao početnu tačku za razvoj dugoročnog, trajnog, jakog i strateškog odnosa između ministarstava i oružanih snaga. / ibna