Kipar potpisao sporazum o nevojničkim aktivnostima u britanskim bazama

Kipar potpisao sporazum o nevojničkim aktivnostima u britanskim bazama

Vlada Velike Britanije i Vlada Republike Kipar saopštili su danas sledeći važan korak u primeni bilateralne Rezolucije donete između dveju zemalja 2014. godine o regulisanju nevojničkih aktivnosti u suverenim oblastima baza.

Odelenje za životnu sredinu Republike Kipar i Uprava britanskih baza objaviće sutra ujutro nacrt Izjave o politici za britanske baze, urbanističke karte i Stratešku procenu uticaja na životnu sredinu (SEIA) koja se odnosi na Rezoluciju. Najava SEIA pokrenuće fazu javnih konsultacija u trajanju od 35 dana, što je suštinski prvi korak koji će omogućiti, shodno odredbama konačne izjave o politici za britanske baze, stambeni i komercijalni razvoj zemljišta u bazi isti osnov sa Republikom.

Primena Rezolucije odražava odličan nivo odnosa dveju zemalja i njihovih vlada. U 60. godini diplomatskih odnosa između Velike Britanije i Republike Kipar, ovo predstavlja važan korak napred u daljem jačanju i produbljivanju saradnje i bilateralnih odnosa, koji su zasnovani na zajedničkim vrednostima, principima i idealima, kao i jakim i istorijskim prijateljskim vezama dveju zemalja i njihovih naroda.

Takođe pokazuje kolektivnu posvećenost očuvanju i unapređenju dobrobiti stanovnika i zajednica koje žive u okviru britanskih baza, istovremeno osiguravajući da baze i dalje deluju u skladu sa odredbama Ugovora o osnivanju.

Tokom govora na ceremoniji potpisivanja i primeni sporazuma o razvoju nevojničkh područja u okviru britanske baze, predsednik Republike Kipar opisao je ovaj dan kao istorijski i opipljiv dokaz odličnih odnosa između Republike Kipar i Velike Britanije.

“Nakon 60 godina konsultacija i, kao rezultat odlučnosti vlada dveju zemalja, danas je primenjen Sporazum postignut 15. januara 2014. između tadašnjeg premijera g. Davida Camerona i mene”, rekao je Nicos Anastasiades.

Sporazum predviđa značajan trasfer vlasništva nad imovinom, uz potpuno vraćanje prava stanovnika i vlasnika imovine.

Ključne tačke su:

  1. Veoma veliki procenat zemljišta u okviru Britanske baze, koja je sada deo Urbane zone, oslobađa se u razvojne svrhe.
  2. Isto se odnosi na ostatak Republike Kipar u vezi sa sticanjem i razvojem imovine od strane Kipra, Evropljana i državljana trećih zemalja, obezbeđujući jednaka prava stanovnicima i vlasnicima imovine u Velikoj Britaniji u odnosu na ostatak stanovništva.
  3. Pored stambenog, turističkog, komercijalnog, industrijskog razvoja, biće dozvoljen i obimni razvoj.
  4. Pored određenih razvojnih zona, takođe je pod određenim uslovima moguće licencirati područja razvoja manjeg obima. / ibna