Kipar: Požar u kojem su poginule četiri osobe stavljen pod kontrolu

Kipar: Požar u kojem su poginule četiri osobe stavljen pod kontrolu

Odeljenje za šume Ministarstva poljoprivrede, ruralnog razvoja i životne sredine saopštilo je u ponedeljak, 5. jula 2021. u 08:00, da je požar koji je izbio u subotu, 3. jula 2021. u 13:50 u zajednici Arakapa, proširio i zajednicama Eptagonije, Akapnosa, Orasa, Melinija, Sikopetre, Odosa, Agioja Vavatsinija i Vavatsinija, stavljen pod punu kontrolu.

U požaru je izgorelo područje od oko 55 kvadratnih kilometara prekriveno šumskom vegetacijom i poljoprivrednim kulturama. Požar je uništio domove i drugu privatnu imovinu. Četiri osobe su izgubile život u blizini zajednice Odos.

Više od 600 ljudi iz Odelenja za šume, policije, vatrogasne službe, Civilne zaštite, Službe za lov i faunu, uprave okruga Limassol i Larnake, Nacionalne garde, Saveta zajednica i dobrovoljaca pokušalo je da ugasi požar. Angažovano je više od 70 vatrogasnih vozila, 14 buldožera, kao i niz poljoprivrednih traktora, bagera i cisterni. Izgorelo područje mapirao je bespilotni avion (dron) Nacionalne garde sa ciljem lociranja aktivnih izbijanja požara i planiranja vatrogasnih operacija.

Implementiran je i plan „Ikar 2“, koji se odnosi na avionske operacije. Sa Kipra je delovalo ukupno 11 aviona, uključujući dva helikoptera iz britanskih baza, dva aviona Canadair iz Grčke i dva aviona Air Tractor iz Izraela.

Zbog ogromnog obima požara, na tom području ostaju jake snage za gašenje požara koje se bave mogućim ponovnim paljenjem. / ibna