Kipar: Predsednik Anastasiades dodelio Lavrovu medalju Velikog krsta reda Makariosa III

Kipar: Predsednik Anastasiades dodelio Lavrovu medalju Velikog krsta reda Makariosa III

Predsednik Republike Kipar Nikos Anastasiades primio je danas u predsedničkoj palati ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova .

Ruski ministar spoljnih poslova boravi u zvaničnoj poseti Kipru, u okviru obeležavanja 60 godina diplomatskih odnosa dve zemlje.

Pored toga, poseta Sergeja Lavrova dolazi u kritičnom trenutku sa povećanim tenzijama u istočnom Mediteranu i signalizira nameru Ruske Federacije da se fokusiara na region.

Tokom sastanka, predsednik Anastasiades odlikovao je Lavrova medaljom Velikog krsta reda Makariosa III.

U govoru, tokom dodele medalje, Anastasiades je još jednom izrazio posebnu radost što se poseta Sergeja Lavrova održava povodom 60 godina diplomatskih odnosa.

Kao što je rekao kiparski predsednik, SSSR je jedna od prvih zemalja koja je priznala novoformiranu Republiku Kipar, dok je podrška Moskve rešavanju kiparskog problema putem poštenog i održivog rešenja zasnovanog na Povelji UN jako važna.

Osvrćući se na aktivnosti Sergeja Lavrova, Anastasiades je rekao da je njegov vlastiti doprinos za 16 godina službe u Ministarstvu spoljnih poslova njegove zemlje neprocenjiv. Zbog toga je, povodom 60-godišnjice, doneta odluka, kako je rekao kiparski predsednik, o dodeli medalje.

„Kao znak zahvalnosti“, dodao je, „za ono što je Ruska Federacija ponudila Republici Kipar“. Na kraju je preneo želje za dalji prosperitet naroda Rusije i predsednika Vladimira Putina.

Lavrov se iskreno zahvalio predsedniku Anastasiadesu na medalji, koju vidi kao dokaz zahvalnosti ruskoj diplomatiji i odnosima dve države.

Ruski ministar spoljnih poslova, podsetivši da su diplomatski odnosi započeli samo dva dana nakon uspostavljanja Republike Kipar, izrazio je nameru Rusije da nadogradi odnose Moskve i Nikozije, što je potvrđeno, kako je rekao, u nedavnom razgovoru predsednika Anastasiadesa i njegov kolege Vladimira Putina. / ibna