Kipar: Predsednik Anastasiades počeo kontakte u Njujorku

Kipar: Predsednik Anastasiades počeo kontakte u Njujorku

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades boravi od nedelje ujutru u Njujorku, gde će se obratiti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, imati privatni sastanak sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija i prisustvovati ručku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija i vođa kiparskih Turaka.

Predsednik Republike, u pratnji ministra spoljnih poslova Nikosa Christodoulidesa, portparola vlade Maria Pelicanosa i zvaničnika, prisustvovao je događaju koji je održan u rezidenciji stalnog predstavnika Republike pri Ujedinjenim nacijama Andreasa Hadjichrisanthosa, tokom kojeg se sastao i sa izvršnim direktorom Američkog jevrejskog komiteta, gospodinom Davidom Harrisom.

Predsednik Anastasiades je Davidu Harrisu uručio Orden velikog komandanta Reda Makarija III, jedno od najvećih priznanja koje je Republika Kipar dodelio za važnu ulogu koju je odigrao gospodin Harris u američkoj jevrejskoj zajednici. Harris je angažovan u unapređenju odnosa između zemalja istočnog Mediterana, u jačanju strateške saradnje između Kipra, Grčke, Izraela, kao i u podršci borbi Republike Kipar za pronalaženje sveobuhvatnog i održivog rešenja za kiparski problem.

Nakon toga, predsednik Republike prisustvovao je večeri sa predstavnicima rukovodstva Federacije kiparskih organizacija Amerike, koje je upoznao sa razvojem događaja u rešavanju kiparskog pitanja.

Predsednik Anastasiades je u ponedeljak otišao na “nultu tačku” , gde je položio venac na posebnoj svečanosti u Spomen obeležju žrtvama terorističkih napada 11. septembra.

Zatim je imao sastanak sa generalnom direktorkom UNESCO-a Audrei Azoulay. Tokom sastanka, predsednik Republike se osvrnuo na uništavanje kulturnog nasleđa na okupiranim teritorijama od strane turskog okupacionog režima.

Gđa Azoulay osvrnula se na proslavu 75. godišnjice osnivanja Organizacije i pozvala predsednika Anastasiadesa da prisustvuje proslavi koja će se održati u Parizu 12. novembra, a kojoj će prisustvovati i generalni sekretar UN.

Oni su takođe razgovarali o izgledima za reintegraciju SAD i Izraela u Organizaciju, tražeći – koliko je to moguće – pomoć Kipra obema zemljama.

Tokom sastanka je naglašen poseban značaj koji Kipar pridaje svim naporima da se zaštiti svetsko kulturno nasleđe. Napominje se da Kipar aktivno promoviše Nikozijsku konvenciju o zaštiti kulturnog nasleđa kroz kriminalizaciju dela nezakonitog iskopavanja, krađe, očuvanja ukradenih dobara, komercijalizacije i uništavanja svih vrsta kulturnih dobara.

Nakon toga, predsednik Republike će održati svoju uobičajenu konferenciju za medije na kojoj će opsežno govoriti o svom programu kontakata u Sjedinjenim Državama, kao i o  bilateralnom sastanku sa generalnim sekretarom UN Antonio Guterres te zajedničkom sastanku sa generalnim sekretarom UN -a i liderom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom.

Nakon konferencije za novinare, predsednik Republike primiće delegaciju američke jevrejske organizacije AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), sa čijim će članovima razgovarati o nadogradnji strateških odnosa između Kipra i Izraela i obavestiće ih o razvoju događaja u naporima da se reši kiparski problem./ ibna