Kipar: Predsednik Anastasiades primio pozivno pismo Generalnog sekretara UN za neformalni sastanak 5+1

Kipar: Predsednik Anastasiades primio pozivno pismo Generalnog sekretara UN za neformalni sastanak 5+1

Generalni sekretar UN uputio je pozivno pismo predsedniku Republike Kipar Nikosu Anastasijadesu za učešće na neformalnoj konferenciji 5 + 1 o kiparskom pitanju koja će se održati od 27. do 29. aprila u Ženevi, navodi se u pisanoj izjavi portparola Vlade.

Kyriakos Kousios u izjavi napominje da „u pismu Generalni sekretar UN navodi da će cilj Konferencije biti da se utvrdi da li postoji zajednički jezik strana u cilju pregovora o trajnom rešenju kiparskog problema“.

Dalje, portparol Vlade ističe da je „predsednik Republike Kipar već preneo generalnom sekretaru UN svoju odlučnost da sa punom političkom voljom učestvuje na neformalnoj konferenciji o Kipru, kako bi se stvorili uslovi za nastavak razgovori za postizanje funkcionalnog i održivog rešenja, u korist obe zajednice “.

Na neformalnoj konferenciji o Kipru u formatu 5 + 1, uloga EU u novom naporu ostaje nejasna i jedno je od pitanja koja zabrinjavaju Nikoziju i Atinu.

Očekuje se da će poseta visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Josepa Borrella Kipru 4-5. Marta, gde će se sastati sa kiparskom Vladom i rukovodstvom kiparskih Turaka, rasvetliti namere EU za nove napore u rešavanju kiparskog pitanja.

Nikozija smatra da su okolnosti takve da favorizuju aktivniju ulogu Evropske unije, jer smatraju da u Briselu postoji interesovanje za rešenje problema.

Ono što Nikoziju zanima je da li se interes Brisela može prevesti u direktno učešće. Predstojeći sastanak Evropskog veća, 25. i 26. marta, na kojem kojem će raspravljati o evro-turskim odnosima i želji Turske za pozitivnim ishodom, faktor je u prilog dinamičnijem angažovanju EU u vezi sa kiparskim procesom.

Nicos Anastasiades u ovom trenutku daje poseban značaj faktoru EU. Pored Borrellove posete, Anastasiades treba da u sredu obavi i telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, jer veruje da će stav Nemačke biti barometar kretanja EU.

Atina je preko ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa jasno stavila do znanja evropskim partnerima da ne namerava da toleriše oproštaj greha Turskoj, napominjući da je ponašanje Turske i dalje pod lupom./ibna