Kipar: Predsednik Anastasiades putuje na Korziku gde će učestvovati na 7. sastanku MED7

Kipar: Predsednik Anastasiades putuje na Korziku gde će učestvovati na 7. sastanku MED7

Kiparsko pitanje, turske provokacije u istočnom Mediteranu i turske pretnje da će rešiti zatvoreni grad Famagustu biće teme razgovora na sutrašnjem samitu sedam mediteranskih država, rekao je zamenik portparola kiparske vlade Panagiotis Sedonas.

Obraćajući se danas novinarima u predsedničkoj palati, zamenik portparola rekao je da „predsednik Republike sutra odlazi na Korziku, gde će prisustvovati samitu MED7 na poziv predsednika Francuske Emmanuela Macrona.

Samit sedam država Mediterana održaće se na Korzici, u Francuskoj, 10. septembra. Ovo je sedmo po redu zasedanje koje prati sesije Atine, Lisabona, Madrida, Rima, Nikozije i Malte. Samitu će prisustvovati sedam šefova država mediteranskih zemalja EU.

Cilj Samita je koordinacija, traženje konvergencije i definisanje zajedničkih stavova sedam zemalja o pitanjima koja se tiču toka EU, budućnosti Evrope i trenutnih izazova sa kojima se EU suočava. Preciznije, Samit će se fokusirati na promociju mira i stabilnosti širom Mediterana, ali i na potragu za novom ambicioznom mediteranskom politikom zasnovanom na principima i vrednostima zemalja, ali takođe i u interesu mediteranskih država koje učestvuju u Samit.

Predsednik Republike će upoznati lidere koji učestvuju sa tekućim ilegalnim akcijama Turske u pomorskim zonama Republike Kipar, sa turskim pretnjama da će rešiti zatvoreni grad Varosha, kao i sa najnovijim dešavanjima u pitanju Kipra i inicijativama koje preduzima za obnavljanje razgovora.

Samit će se baviti i drugim pitanjima vezanim za regionalni razvoj, poput događaja u Libiji, Libanu, Siriji i bliskoistočnom mirovnom procesu.

Samit će se fokusirati na aktuelna pitanja na evropskom dnevnom redu, koja su glavni izazovi za sedam mediteranskih zemalja, kao što su, na primer, migracije, upravljanje ekonomijom, dok će uticaj pandemije koronavirusa a takođe će se razgovarati o klimatskim promenama i Brexitu.

Očekuje se da će Zajednička deklaracija sedam mediteranskih država biti izdata nakon završetka samita”./ ibna