Kipar: Predsednik Anastasiades razgovarao sa generalnim sekretarom UN i izrazio spremnost za nastavak direktnih pregovora

Kipar: Predsednik Anastasiades razgovarao sa generalnim sekretarom UN i izrazio spremnost za nastavak direktnih pregovora

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades, u okviru rada Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, imao je u sredu uveče telekonferenciju sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom.

Predsednik Republike Kipar izrazio je zadovoljstvo izraženom namerom generalnog sekretara UN za nastavak nove inicijative za dijalog o kiparskom pitanju sa pozicije na kojoj su prekinuti u Crans Montani, nakon završetka procedura za nominaciju novog lidera kiparskih Turaka.

Tokom razgovora sa generalnim sekretarom UN, Anastasijades je takođe izrazio iskrenu spremnost i posvećenost nastavku direktnih razgovora na osnovu onoga što je dogovoreno na sastanku u Berlinu 25. novembra 2019. godine.

Predsednik Republike Kipar, tokom telekonferencije, izjavio je generalnom sekretaru da uprkos dobroj volji i odlučnosti kiparske strane da reši sporna pitanja, Turska pokušava da stvori “svršen čin”, kroz svoje trajne nezakonite akcije u EEZ Republike Kipar i pretnje ponovnim otvaranjem zatvorenog grada Famagusta, kršeći međunarodno pravo i rezolucije Ujedinjenih nacija.

Nikos Anastasijades istakao je u razgovoru da se mora odvijati konstruktivan dijalog u odgovarajućoj klimi za koju je neophodno da Turska stavi tačku na svoje nezakonite radnje.

Sa svoje strane, generalni sekretar UN ponovio je predsedniku Anastasiadesu svoju želju da preduzme novu inicijativu po pitanju Kipra. Takođe je izjavio da će ovu ideju predstaviti Turskoj kako bi se okončale pretnje za naseljavanje Famaguste i nezakonite radnje u kiparskoj EEZ. / Ibna