Kipar: Predsednik Anastasiades razgovarao telefonom sa Angelom Merkel

Kipar: Predsednik Anastasiades razgovarao telefonom sa Angelom Merkel

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades danas je imao opsežan telefonski razgovor sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel.

Tokom razgovora, dvoje lidera razgovarali su o trenutnim dešavanjima u upravljanju pandemijom koronavirusa i razmenjivali mišljenja o novom multifiskalnom okviru EU u kojem se govori i o Fondu za rehabilitaciju radi rešavanja ekonomskog uticaja pandemije. U tom kontekstu, predsednik Anastasiades čestitao je kancelarki Merkel na zajedničkoj inicijativi sa predsednikom Makronom, koja je odigrala konstruktivnu ulogu u oblikovanju relevantnog predloga Evropske komisije.

Predsednik Anastasiades informisao je Angelu Merkel o efikasnoj borbi protiv pandemije na Kipru i trenutnim epidemiološkim podacima koji omogućavaju otvaranje Kipra stranim turistima. Takođe je naglasio važnost bilateralnih partnerstava za podršku turizmu, što je presudno za kiparsku privredu i sektor.

Nemačka kancelarka čestitala je predsedniku Anastasiadesu na pozitivnim rezultatima koje je zabeležio Kipar i obavestila ga da je Kipar među zemljama koje se smatraju bezbednim destinacijama za nemačke državljane.

Predsednik republike je  sa nemačkom kancelarkom takođe razgovarao o trenutnim nezakonitim radnjama Turske kako u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, tako i u širem regionu. Tokom diskusije Nicos Anastasiades analizirao je raspon štetnih posledica, ali i destabilizirajući karakter ilegalnih akcija Turske.

Između dvoje lidera postojalo je razumevanje uloge koju treba da odigra Evropska unija, koja bi trebalo da nastavi pažljivo nadgledati postupke Turske, delujući odlučno, insistirajući na primeni svojih odluka i pokazujući praktičnu solidarnost.

Predsednik Republike i kancelarka Nemačke dogovorili su se da dve zemlje održavaju bliski kontakt i konsultacije na svim nivoima, s obzirom na nemačko predsedavanje Savetom Evropske unije./ibna