Kipar: Predsednik Anastasiades se sastao sa Elizabet Spehar

Kipar: Predsednik Anastasiades se sastao sa Elizabet Spehar

Uverenje da će mandat za obnovu UNFICIP-a uključivati važne činjenice koje opravdavaju potrebu da mirovne snage UN-a ostanu na Kipru, ponovio je danas i predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades.

U izjavi novinarima u Predsedničkoj palati, predsednik Republike, nakon razgovora sa posebnom izaslanicom generalnog sekretara UN Elizabetom Spehar, rekao je da je „po mom mišljenju to bio vrlo koristan i konstruktivan sastanak, s obzirom da je cilj bio sagledavanje stanja na Kipru, i naravno sa ciljem obnavljanja mandata mirovnim snagama.

Izdvojio sam neka pitanja koja, naravno, moraju biti uključena u izveštaj kako bi se postigla objektivnost činjenica i podataka koji su evidentirani.

Verujem da će u izveštaj biti uključeni važni događaji koji će uticati na celokupnu situaciju na Kipru, koji takođe u potpunosti opravdavaju ostanak mirovnih snaga na ostrvu“.

Pored toga, na napomeni novinara da se čini da postoji deeskalacija u sukobu SAD-a sa Iranom, predsednik Anastasiades je rekao da “ono što se prema poslednjim izveštajima dešava, predstavlja olakšanje.

Nadam se da će prevladati mudriji ili oprezniji stavovi kako ne bi došlo do novog krvoprolića koje bi pogodilo ne samo region, već i celu Evropu, globalnu ekonomiju uopšte i stabilnost u regionu.

Spehar je, u izjavi novinarima, nakon što je poželela sretnu Novu godinu, rekla da je tokom sastanka obavestila predsednika Kipra o svom predstojećem putovanju u SAD, na koji će odlazi sledeće subote .

Dodala je da će se sastanak Saveta bezbednosti UN o UNFICIP-u održati 20. januara na osnovu izveštaja GS, koji će biti objavljen u narednim danima.

Takođe je rekla da će prvo otići u Vašington, gde će se sastati sa zvaničnicima Stejt departmenta, Kongresa i funkcionerima zaduženim za nacionalnu bezbednost, a potom u Njujork, gde će se sastati sa visokim zvaničnicima UN i članovima Saveta bezbednosti, kao i sa predstavnicima zemalja članice UN koje su članice UNFICIP-u.

Elizabeth Spehar nadala se značajnim razgovorima sa sagovornicima o situaciji na Kipru, ulozi UNFICIP-a i obnavljanju svog mandata.

Upitana da li ima nekih dešavanja u vezi sa kiparskim pitanjima nakon trilateralnog sastanka u Berlinu, Elizabeth Spehar je odgovorila negativno, dok je kao odgovor na pitanje da li je planirano da Kipar poseti specijalni savetnik UN za kiparsko pitanje, Jane Holl Lute, Elizabeth Spehar rekla da, prema njenim saznanjima, nema zakazane posete./ibna