Kipar: Predsednik Anastasiades se sastao sa generalnim sekretarom UN Guterresom

Kipar: Predsednik Anastasiades se sastao sa generalnim sekretarom UN Guterresom

Kiparski predsednik Nicos Anastasiades sastao se juče, 21. septembra, popodne, sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom u kancelariji generalnog sekretara u New Yorku.

Sastanku su prisustvovali i kiparski ministar inostranih poslova Nikos Christodoulides, portparol Vlade Marios Pelicanos, stalni predstavnik Republike pri Ujedinjenim nacijama Andreas Hadjichrisanthou i član diplomatske kancelarije predsednika Pantelis Pantelides.

Nakon sastanka, koji je počeo u 18 časova (po njujorškom vremenu) i trajao je oko 20 minuta, predsednik Republike je u saopštenju rekao da je „sastanak sa generalnim sekretarom protekao u kreativnoj atmosferi.

“Izneli smo stavove i način na koji se kreativni dijalog može nastaviti bez preduslova.

Prezentovao sam neke stavove i ideje i složili smo se da će se pitanja vezana za kiparski problem razmatrati tokom ručka koji ćemo imati 27. septembra sa gospodinom Tatarom.

Nadajmo se da će sve proći dobro kako bi postojala nova perspektiva za Kipar. ”

U postu na Tviteru, Nicos Anastasiades je napisao:

„Sa generalnim sekretarom UN prodiskutovao sam naše stavove o pokretanju kreativnog dijaloga o kiparskom problemu, na osnovu odluka #UNSC. Antonio Guterres izneo je ideje za olakšavanje ponovnog pokretanja procesa. Ova pitanja biće pokrenuta na neformalnom trilateralnom sastanku 27. septembra”. /ibna