Kipar: Predsednik Anastasiades se sastao sa privrednicima kako bi utvrdili dalje korake Vlade u podršci poslovanju

Kipar: Predsednik Anastasiades se sastao sa privrednicima kako bi utvrdili dalje korake Vlade u podršci poslovanju

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades sastao se danas u Predsedničkoj palati sa predstavnicima organizacija KEVE, OEB, SEK, DEOK, PEO, PASIKSE, STEK i ACTA, u prisustvu ministara rada i finansija, u kontekstu socijalnog dijaloga za narednu fazu planova Ministarstva rada.

U razgovoru sa novinarima nakon sastanka, zamenik portparola vlade Panagiotis Sentonas rekao je: „Sastanak je bio deo socijalnog dijaloga o sledećoj fazi planova Ministarstva rada za podršku radnicima i preduzećima, odnosno za period posle 12. juna.

Prioritet vlade je podržati zapošljavanje, ali i postojeće biznise. Vlada je odlučna da učini sve što je moguće da se radna mesta ne izgube.

Formiranje planova koji će uslediti od 13. juna nadalje, zasnivaće se na ekonomskim aktivnostima u različitim sektorima privrede, pošto su formirani nakon ukidanja restriktivnih mera, ali i ponovnog pokretanja ekonomije. To će, naravno, zavisiti i od ekonomskih podataka, od ekonomskog potencijala države.

Predsednik Republike danas je veoma pažljivo saslušao stavove, predloge, ali i zabrinutosti socijalnih partnera koji su učestvovali na sastanku i biće uzeti u obzir u toku formiranja planova.

Danas nije donesena nijedna konačna odluka. Ovaj socijalni dijalog će se nastaviti i narednih dana, kako bi se formulisao Vladin predlog koji će u znatnoj meri podržati zaposlene i kompanije, kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu sa planovima o kojima je odlučeno i koji su u procesu primene“.

Odgovarajući na pitanje novinara, Sentonas je rekao da “turizam trpi veliki udarac, pa se čini da će se kao sektor i dalje podržavati. Kako će se oblikovati paket podrške zaposlenima u turističkoj industriji, ali i u drugim oblastima u kojima je jasno da se podrška mora nastaviti, biće odlučeno u narednom periodu“.

Na pitanje kada će se konačni planovi oblikovati, Sentonas je odgovorio „što je pre moguće, jer će planovi na snazi biti zaključeni 12. juna. Namera vlade je da što pre okonča dijalog kako bi kabinet mogao da usvoji konkretne odluke”.

Na pitanje da li je razjašnjen ukupan iznos podrške, Sentonas je rekao da će se „to utvrditi procesom koji je u toku, a radi se o studiji koju je sprovelo Ministarstvo finansija u saradnji sa Ministarstvom rada“.

Upitan da li su mogućnosti države ograničene nakon zabrane kretanja, Sentonas je rekao da se „sve odluke moraju zasnivati na specifičnim mogućnostima države. Zagrijavanje ekonomije izgleda da napreduje vrlo dobro u nekim oblastima, ali još uvek smo u fazi u kojoj se podaci menjaju svakodnevno, to je dinamična situacija.

Vlada je odlučna da nastavi da preduzima mere koje će dodatno podstaći i pomoći ponovnom pokretanju ekonomije, a ponovno pokretanje ekonomije znači i bolje prilike države i posledično veću podršku zaposlenima kojima je ta pomoć potrebna“./ ibna