Kipar: Predsednik Anastasiades u zvaničnoj poseti Bahreinu

Kipar: Predsednik Anastasiades u zvaničnoj poseti Bahreinu

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades sastao se danas sa kraljem Bahreina Hamadom bin Isom Khalifom, u okviru svoje zvanične posete ovoj zemlji.

Predsednik Anastasiades stigao je u 13 sati u palatu Gudhaibiia, gde ga je zvanično, uz državne i vojne počasti, dočekao kralj Hamad bin Isa Khalif.

Zatim su odsvirane himne Kipra i Bahreina.

Nakon toga, predsedniku Republike i kralju Bahreina u razgovorima su se pridružili šefovi delegacija dve zemlje.

Sa kiparske strane, razgovorima su prisustvovali ministar spoljnih poslova Nikos Christodoulides, ministar energetike, trgovine i industrije Natasha Pelidi, ministar poljoprivrede, ruralnog razvoja i zaštite životne sredine Costas Kadis, zamenik ministra turizma Savvas Perdios, portparol Vlade Marios Pelekanos i drugi zvaničnici.

Na proširenim razgovorima razmatrani su situacija u istočnom Mediteranu i razvoj kiparskog problema, bilateralni odnosi – uglavnom po pitanjima vezanim za trgovinu, obnovljivu energiju, poljoprivredu, klimatske promjene, turizam i zračne veze između dve zemlje i odnosi EU sa Bahreinom.

Razgovarano je i o predsednikovoj inicijativi o klimatskim promenama, koja posebno pogađa zemlje regiona istočnog Mediterana, kao i o pitanjima uzajamne podrške dve zemlje na međunarodnim forumima.

Predsednik Anastasiades je takođe uputio poziv kralju Bahreina da poseti Kipar.

Nakon razgovora, potpisan je Sporazum i Memorandum o razumevanju i saradnji između Kipra i Bahreina.

Konkretno, ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Christodoulides i ministar spoljnih poslova Bahreina dr Abdullatif bin Rashid Alzayani potpisali su Sporazum između Vlade Republike Kipar i Vlade Kraljevine Bahrein o ukidanju viza za diplomatske, posebne i službene pasoše.

Sporazum ima za cilj jačanje bilateralnih odnosa između Kipra i Bahreina i preko njega nastoji olakšati kretanje njihovih državljana koji poseduju diplomatske, posebne ili službene pasoše.

Između ostalog, Sporazum predviđa da su državljani bilo koje od ugovornih strana koji imaju važeće diplomatske, posebne ili službene pasoše izuzeti od traženja ulazne vize, dozvole tranzita i boravka na teritoriji druge ugovorne strane najduže 90 dana tokom 180 dana od datuma njihovog prvog ulaska, pod uslovom da se neće baviti nikakvim zaposlenjem, bilo samozapošljavanjem ili privatnom aktivnošću na teritoriji druge ugovorne strane.

Takođe predviđa da državljani bilo koje od ugovornih strana koji imaju nacionalne diplomatske ili posebne/službene pasoše i koji su članovi diplomatskog ili konzularnog predstavništva mogu ući bez vize na teritoriju druge države i ostati tamo tokom svog mandata.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju o ekonomskoj i tehničkoj saradnji.

Memorandum o razumevanju, koji je potpisao kiparski ministar energetike, trgovine i industrije, a u ime Bahreina ministar finansija i nacionalne ekonomije Shaikh Salman Bin Khalifa Al-Khalifa, ima za cilj jačanje prijateljskih odnosa i razvoj ekonomske i tehničke saradnje između dve zemlje na osnovu jednakosti i obostrane koristi, u oblastima industrije, građevinarstva, poljoprivrede, transporta, telekomunikacija, aktivnosti oko ugljovodonika, obrazovanja, naučnih istraživanja, tehnologije, turizma, investicija, finansijskih usluga i stručnih usluga.

U tom cilju, između ostalog, predviđeno je i podsticanje specijalizovanih organizacija, kompanija i pojedinaca da istraže mogućnosti saradnje u sprovođenju i finansiranju projekata, kao i podsticanje ekonomske saradnje radi promocije zajedničkih projekata u dve zemlje.

Takođe predviđa se pružanje svake moguće podrške poslovnim zajednicama, kao i razmenu stručnjaka, naučnika, tehničara, studenata i pripravnika u relevantnim oblastima.

Nakon potpisivanja Sporazuma i Memoranduma o razumevanju, kralj Bahreina priredio je banket u čast predsednika Republike Kipar./ Ibna