Kipar: Predsednik SAD podržava predlog o federaciji dve zajednice, izrazio zabrinutost zbog Varoše

Kipar: Predsednik SAD podržava predlog o federaciji dve zajednice, izrazio zabrinutost zbog Varoše

Američki predsednik Biden, u pismu predsedniku Republike Kipar, kaže da Sjedinjene Države i dalje smatraju Republiku Kipar važnim partnerom za regionalnu stabilnost i bezbednost u istočnom Mediteranu, izjavio je danas glasnogovornik vlade Kyriacos I. Kousios.

Govoreći za medije u predsedničkoj palati, Kousios rekao je da je „predsednik Republike sinoć dobio pismo američkog predsednika Joea Bidena.

U pismu, predsednik Biden je istakao predsedniku Kipra da Sjedinjene Države i dalje smatraju Republiku Kipar važnim partnerom za regionalnu stabilnost i bezbednost u istočnom Mediteranu i posvećenost radu na daljem produbljivanju jakih američko-kiparskih veza.

Predsednik Biden zahvaljuje predsedniku Kipra na njegovom liderstvu, prijateljstvu i važnoj ulozi koju Republika Kipar igra u suočavanju sa globalnim izazovima i navodi da se raduje saradnji sa predsednikom Republike na rešavanju pitanja od zajedničkog interesa u regionu istočnog Sredozemlja.

Predsednik Sjedinjenih Država potom je izrazio zahvalnost na informacijama koje je predsednik Republike Kipar dao u svom nedavnom pismu i izrazio jasan stav o ponovnom ujedinjenju Kipra, na osnovu dvozonske federacije dve zajednice, u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Takođe je pozdravio napore generalnog sekretara UN da pronađe zajednički jezik za nastavak pregovora.

Američki predsednik je komentarisao i pitanje Famaguste, posebno navodeći da su SAD zabrinuti jednostranom odlukom kiparskih Turaka, uz podršku Turske, da otvore deo Varoše u oktobru 2020. godine.

Predsednik Bajden navodi da su Sjedinjene Države pozivale i nastaviće da pozivaju na ukidanje ove odluke turske strane i obeshrabriće, kako karakteristično naglašava, dalje provokativne akcije.

Američki predsednik takođe navodi da će njegova vlada nastaviti da podstiče konstruktivno tursko učešće u sledećoj rundi razgovora pod pokroviteljstvom UN.

U zaključku, predsednik Biden izražava želju da uskoro nastavi razgovore sa predsednikom Anastasiadesom o mnogim pitanjima od zajedničkog interesa“./ ibna