Kipar: Prelazi otvoreni, testovi nasumični

Kipar: Prelazi otvoreni, testovi nasumični

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades predsedavao je danas u Predsedničkoj palati sastankom sa naučno-savetodavnom grupom za COVID-19, u kome je učestvovao kopredsedavajući Dvozonskog tehničkog odbora za zdravlje Leonidas Filaktou.

Nakon sastanka, u izjavi novinarima, zamenik portparola vlade Panagiotis Sentonas rekao je da je „nakon današnjeg sastanka naučnog tima i međuministarskog odbora sa predsednikom Republike Kipar, Vlada donela odluku da od 21. juna građanima i osobama koje legalno borave u Republici Kipar bude dozvoljen prolazak ka i sa okupiranih područja, sa svih prelaza osim ulice Ledra, pod uslovom da podnesu potvrdu o negativnom testu na bolest COVID-19 , koji je urađen najmanje 72 sata pre svakog prelaska.

Pored toga, vlasti Republike Kipar vršiće ispitivanja nasumičnih uzoraka na osobama koje se kreću preko prelaza.

Odluka, naravno, može varirati u zavisnosti od epidemioloških podataka, imajući u vidu da su kiparski Turci – članovi zajedničkog Tehničkog komiteta za zdravstvo – objavili da će letovi za Tursku i iz nje, koji su klasifikovani kao klasa A, biti dozvoljeni. Istovremeno, Evropska unija klasifikuje je kao zemlju visokog rizika.

Takođe se primećuje da se naučni tim složio sa tim da epidemiološki i drugi podaci, koji su članovi kiparskih Turaka, predstavljeni usmeno i pismeno od strane komunalnog tehničkog odbora za zdravlje u vezi sa lečenjem pandemije COVID, ne daju jasnu sliku situacija, ali oni izazivaju ozbiljnu sumnju u način i sposobnost epidemiološkog tretmana celokupne situacije, u oblastima u kojima Republika Kipar ne vrši efikasnu kontrolu “.

Odgovarajući na pitanje, g. Sentonas je rekao da je bilo kontakata sa kancelarom lidera kiparskih Turaka radi informacija o odluci vlade.

Po drugom pitanju, on je rekao da je „u kontekstu razgovora sa naučnim timom razgovarano i o aerodromima. Od sutra ulazimo u drugu fazu i diskusija se fokusirala na uzorke testova koji će se obaviti na onima koji stižu iz zemalja u kojima više neće biti potrebno predstavljati sertifikat testiranja na COVID 19, a oni treba da budu u procentu koji će osigurati da imamo prave podatke ispred sebe.

Cilj Vlade ostaje da preduzme sve neophodne mere kako zemlja ne bi rizikovala dobar imidž koji je do sada imala epidemiološki, i ostala sigurna.

Lista zemalja će se stalno ažurirati, očekuje se najava ažurirane liste i to će se raditi u redovnim intervalima, zavisno od toga kako se podaci menjaju“./ ibna