Kipar: Prema Vladinom portparolu, sastanak Macron – Anastasiades izuzetno uspešan

Kipar: Prema Vladinom portparolu, sastanak Macron – Anastasiades izuzetno uspešan

Portparol kiparske vlade Kyriakos Kousios opisao je sastanak predsednika Republike Kipar Nicosa Anastasiadesa sa predsednikom Francuske Emmanuelom Macronom kao izuzetno produktivan, održan u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi.

U pisanoj izjavi portparol kaže da su se dva predsednika složili oko procene podataka i kretanja na istoku Mediterana, te doneli zajednički zaključak da bi EU trebalo da ima vodeću i odlučujuću ulogu u regionu, a Francuska će raditi u tom pravcu.

Takođe je rečeno da EU treba da koristi sva raspoloživa sredstva za osiguranje mira i bezbednosti u regionu.

Kyriakos Kousios je u saopštenju napomenuo da pored odbrane i bezbednosti postoji jasna politička volja za jačanjem bilateralnih odnosa u drugim oblastima, uključujući obrazovanje, kulturu, turizam i ekonomiju.

Pored toga, naglašeno je da bi Francuska, kao jedina zemlja EU koja je članica Vijeća bezbednosti UN-a, trebala igrati vodeću ulogu u pitanju Kipra.

Takođe je diskutovano o najnovijim dešavanjima u EU i rezultatima poslednjeg Evropskog saveta tokom kojeg je razgovarano o Višegodišnjem finansijskom okviru. Predsednik Republike Kipar pohvalio je važnu ulogu predsednika Makrona u postizanju sporazuma, kao i ulogu u razvoju događaja u Siriji i Libiji, te naglasio zajednički politički pristup i procenu. / ibna