Kipar: Primena CBM se nastavlja

Kipar: Primena CBM se nastavlja

Kako se odvija otvaranje novih prelaza

Autor: Michalis Michael

Proces sprovođenja mera za izgradnju poverenja (Confident Building Measures – CBM) koje su dve strane dogovorile kao i razmatranje drugih mogućih mera na nivou zajedničkih tehničkih odbora je u toku, rekao je izvor CNA-u, pred sastanak kiparskog predsednika Nikosa Anastasijadesa sa liderom kiparskih Turaka Mustafom Akincijem 9. avgusta.

Izvor dodaje da je spisak CBM-a koji je predsednik podneo tokom svog neformalnog sastanka sa Akincijem 26. februara jo aktuelan i nije ostavljen po strani.

Učinjeni su određeni koraci; neke mere su završene i najavljene, a druge su pripremljene za primenu, dodaje isti izvor. Napominje da jedna od mera za koju se očekuje da će uskoro biti primenjena uključuje razmenu umetničkih dela i arhivske građe, što je projekat koji obrađuje Tehnički odbor za kulturu dve etničke zajednice. Na pitanje o problemu ograđenog područja Famagusta, koje je uključeno u CBM, a na koji je ukazao predsjednik Anastasiades, izvor ističe da je, zbog najnovijih zbivanja i poteza stranekiparskih Turaka, to pitanje podignuta na mnogo viši politički nivo i ne radi se samo o uspostavljanju, na primer, Tehničkog komiteta koji bi se bavio obnavljanjem Varose, već o tome da „sada govorimo o kršenjima rezolucija Saveta bezbednosti“. Dodaje se da nijedan predlog predsednika nije odbačen.

Što se tiče pitanja otvaranja novih prelaza na i sa okupiranih teritorija, isti izvor se podsetio na otvaranje dva prelaza prošlog novembra u Deriniji i Apliki-Lefkeu. Dodao je da sa grčke strane želja za otvaranjem punktova koji opslužuju lokalne zajednice, poput Athienoua i Kokkine, uvek postoji.

Čini se da turska strana okleva da krene naprijed, što je izazvalo zastoj u razgovorima, kaže izvor i dodaje da se vrši procena rezultata otvaranja poslednja dva mesta za prelaz./ibna