Kipar: Projekcije za smanjenje od 6,5% u ovoj i 5,6% rasta u idućoj godini, kaže MMF

Kipar: Projekcije za smanjenje od 6,5% u ovoj i 5,6% rasta u idućoj godini, kaže MMF

Izvještaj World Economic Outlook, koji je u utorak objavio MMF, za Kipar predviđa smanjenje od 6,5% BDP-a u 2020. godini, zbog pandemije koronavirusa.

Konkretno, prema MMF-u, kiparska ekonomija će brzo pasti do 6,5% u 2020. godini u poređenju s prognozom rasta od 2,9% prema izveštaju od prošlog oktobra.

Očekuje se da će se kiparska ekonomija u 2021. oporaviti i postići stopu rasta od 5,6%, ali ipak, gotovo za 1% ispod recesije koja je predviđena za 2020. godinu.

Prema MMF-u, stopa inflacije ostaće ispod 1%. Konkretno, nakon što je zabeleženo 0,6% u 2019. godini, inflacija će porasti na 0,7% u 2020. godini i ubrzaće se na 1,0% sledeće godine.

Stopa nezaposlenosti porast će sa 7,1% u 2019. godini na 8,8% ove godine, iako će se 2021. smanjiti na 7,4%.

Pored toga, MMF procenjuje da će se deficit državnog računa povećati, na -8,3% ove godine, u odnosu na prošlogodišnjih -6,7%, ali i da će pasti na -5,6% 2021. godine.

MMF smatra da recesija pogađa sve države širom sveta, jer se predviđa da se globalna ekonomija smanji do 3% u 2020. godini i oporavi 2021. godine po stopi od 5,8%.

Što se tiče ekonomije evrozone, očekuje se da će se ona 2020. smanjiti za 7,5%, a da će sledeće godine biti oporavljena na 4,7%.

„Ova kriza je kao nijedna druga. Pre svega, šok je ogroman. Gubitak proizvodnje povezan sa vanrednim stanjem u javnom zdravstvu i s tim povezane restriktivne mere mogu daleko nadmašiti gubitke koji su nastali zbog globalne finansijske krize“, napominje MMF u saopštenju.

Fond je takođe naglasio da krizu treba rešavati u dve faze. Faza zadržavanja i stabilizacije, a zatim faza oporavka.

„U obe faze javno zdravstvo i ekonomske politike imaju presudnu ulogu. Karantini, ograničenja i socijalno distanciranje su od presudnog značaja za usporavanje prenošenja, da bi zdravstveni sistemi dobili na vremenu da se izbore sa povećanjem (u broju obolelih) i da dobiju dodatno vreme za istraživače da razviju lek i vakcine“, nastavlja se u MMF-u u izjavi. „Ove mere će pomoći u sprečavanju intenzivnijeg i dužeg smanjenja aktivnosti i pripremiti teren za ekonomski oporavak“. / ibna