Kipar: Pronalaženje rešenja zavisi od turske strane, smatra Anastasiades

Kipar: Pronalaženje rešenja zavisi od turske strane, smatra Anastasiades

Stavovi naše strane su jasni, rekao je kiparski predsednik Nikos Anastasijades po izlasku iz kancelarija Organizacije za zdravstveno osiguranje Kipra u sredu ujutru, govoreći o rešavanju kiparskog pitanja.

Anastasiades je dodao da, ako Turska prisustvuje neformalnoj konferenciji sa odlukom da pronađe rešenje koje će zaštititi sve ljude na Kipru i koje neće zanemariti zabrinutost kiparskih Grka, onda se rešenje može naći.

Upitan da prokomentariše da li je od predsednika Evropskog saveta i predsednika Evropske komisije dobio informacije o njihovom sastanku sa predsednikom Turske, Nikos Anastasiades je rekao da „nije još, ali u našem poslednjem razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta rekao da ćemo informacije dobiti u roku od nekoliko dana“.

Upitan o čemu će razgovarati sa državnim podsekretarom Velike Britanije za Evropu, sa kojim će se sastati kasnije danas, predsednik Kipra je rekao da će izneti jasne stavove kiparsko-grčke strane predstavljene Evropskom savetu i svakom sagovorniku, da je da rešenje ostaje ono predloženo rezolucijama UN-a, jednoglasnim odlukama Nacionalnog saveta, ali i parametrima GS UN-a na osnovu saopštenja od 25. novembra 2019. godine, kada je imao sastanak sa generalnim sekretarom UN-a, i pod njegovim pokroviteljstvom, sa liderom tursko-kiparske strane Mustafom Akincijem “.

Na primedbu novinara da se čini da specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN za kiparsko pitanje Jane Holl Lute ima mala očekivanja od neformalne konferencije u Ženevi, predsednik je odgovorio da ne želi da komentariše i dodao da se očekivanja oblikuju u zavisnosti od političke volje Turske. „Ako se donese odluka o pronalaženju rešenja koje će zaštititi sve ljude na Kipru, a koje neće zanemariti zabrinutost kiparskih Grka, ne vidim u čemu će biti problem u pronalaženju rešenja“, rekao je on.

Upitan da prokomentariše kritike opozicije usred predizborne kampanje, ali i s obzirom na neformalnu konferenciju o Kipru i da li to na bilo koji način utiče na pitanje neformalne konferencije, predsednik je naglasio da „to ne utiče ni na malo i to se ne tiče predsedničkih izbora, to se tiče parlamentarnih izbora. Nisam umešan u parlamentarne izbore i nemam nameru da se uključim. Ovo je demokratija; svaka politička stranka, svaka politička sila može se slobodno izraziti“, rekao je.

„Moji lični stavovi su vrlo jasni, izneo sam ih Nacionalnom savetu i zato nije potrebno svako malo da me javno zovu da kažem šta ću da govorim. Nemam problema da to kažem. Ali ono što mi smeta je šta moram da prihvatim. Mislim da ovo prevazilazi ono što bi se moglo očekivati, posebno kada se kreće u pregovore. Niko ne prihvata bez uzimanja“, zaključio je predsednik Republike Kipar. / ibna