Kipar: Raspuštanje parlamenta i proglašenje izbora tema razgovora na plenarnoj sednici

Kipar: Raspuštanje parlamenta i proglašenje izbora tema razgovora na plenarnoj sednici

Plenarna sednica Predstavničkog doma Parlamenta Republike Kipar protekla je u raspravi o predlogu Pokreta ekologa za samoraspuštanje Parlamenta i raspisivanje izbora, usled najnovijih dešavanja i ostavke predsednika Doma Demetrisa Sillourisa.

Poslanik AKEL-a Adamos Adamou izabran je za 12. predsednika kiparskog parlamenta bez protivkandidata, sakupivši glasove velike većine poslanika, osim poslanika ELAM-a.

Za su glasala 53 poslanika, dok su dva poslanika ELAM-a bila uzdržana.

Adamos Adamou preuzeo je funkciju predsednika u ostavci Demetrisa Sillourisa, nakon otkrića Al-Jazeere u vezi sa umešanošću u nezakoniti pokušaj izdavanja kiparskog pasoša kontroverznom kineskom investitoru.

U isto vreme, tokom današnje sednice plenarnog zasedanja parlamenta, novi poslanici, AKEL-ov Yannakis Gavriel i Roula Georgiadou iz Pokreta solidarnosti položili su zakletvu.

Tokom sastanka razgovarano je o rezoluciji Ekologa kojom se predlaže ostavka vlade, pored raspuštanja parlamenta, zbog čega je odlučeno da se rezolucija dostavi Pravnom odboru (zbog ustavnih pitanja), što rezultira do sukoba između Ekologa i Ane Theologou. / ibna