Kipar: Raste pritisak na predsednika parlamenta da podnese ostavku

Kipar: Raste pritisak na predsednika parlamenta da podnese ostavku

Pritisak političkih partija i poslanika na predsednika Predstavničkog doma Republike Kipar, Dimitrisa Sillourisa, da podnese ostavku je sve veći.

Sastanak Parlamentarnog pododbora za kodeks ponašanja poslanika koji je bio zakazan za danas, prema izjavi predsednika Giorgosa Perdikisa za list „Fileleftheros“, neće biti održan u znak protesta zbog činjenice da Sillouris ipak nije podneo ostavku.

Prema istom listu, Ekolozi i AKEL pokrenuli su i pitanje neodržavanja sastanka Odbora za institucije. Ako se to dogodi, biće to prvi zabeleženi štrajk poslanika.

U isto vreme, generalni sekretar AKEL-a Andros Kiprianou poslao je pismo u kome zahteva trenutnu ostavku Dimitrisa Sillourisa.

AKEL, štaviše, traži odlaganje sastanaka svih odbora dok to pitanje ne razjasni sa predsednikom parlamenta.

“Saradnja demokratskih snaga” poziva Dimitrisa Sillourisa da odmah podnese ostavku iz moralnih i etičkih razloga.

Prema saopštenju, pod trenutnim okolnostima, trojica poslanika “Saradnje demokratskih snaga” neće prisustvovati nijednoj sednici parlamenta kojom predsedava Dimitris Sillouris.

U pismu generalnom tužiocu Giorgosu Savvidisu, predsednik parlamenta kaže da se neće protiviti proceduri za ukidanje poslaničkog imuniteta.

U današnjem pismu dostavljenom državnom tužiocu, Dimitris Sillouris stavlja se na raspolaganje Giorgosu Savvidisu „kako bi olakšao policijska ispitivanja ili bilo koje druge istrage“.

Dimitris Sillouris je u izjavi najavio da će podneti ostavku na svoju funkciju u ponedeljak, 19. oktobra / ibna