Kipar: razgovarali Christodoulides i Blinken

Kipar: razgovarali Christodoulides i Blinken

Ministri spoljnih poslova Kipra i SAD, Nicos Christodoulides i Antoni Blinken, razgovarali su danas telefonom a teme su bile bilateralni odnosi između Kipra i SAD, sa fokusom na saradnju u oblasti bezbednosti, razvoj događaja u regionu i na Kipru, javila je CNA.

To je bio prvi razgovor dvojice diplomata od kada je Blinken stupio na dužnost, a kojeg je Nicos Christodoulides upoznao dok je američki zvaničnik služio u Obaminoj administraciji.

Razgovor je bio priateljski i trajao je 25 minuta, što potvrđuje dobre odnose na relaciji Kipar – SAD.

Srdačan i pozitivan telefonski razgovor sa # američkim državnim sekretarom @ SecBlinken. Izgledi za jaku i obostrano korisnu bilateralnu saradnju između 🇨🇾- 🇺🇲su odlični i mogu biti korisni za širi region. Zahvalan # US za nepokolebljivu poziciju na # CiprusProblem

– NikosChristodoulides (@Christodulides) 1. juna 2021

Samo prošle nedelje, Stejt department je obnovio svoj izveštaj o Kipru na Web stranici Odeljenja za politička i vojna pitanja, primetivši visok nivo saradnje dve zemlje. U predlogu budžeta Stejt departmenta za 2022. godinu za programe vojne obuke registrovan je iznos od pola miliona dolara. Diplomatski izvor rekao je da je Blinken uveravao Nikosa Christodoulidesa u želju SAD da dalje ojača svoje odnose sa Republikom Kipar, čiju važnu ulogu prepoznaju u regionu i prate njegove akcije, posebno u procesu 3 + 1 sa Grčkom i Izraelom.

U vezi sa kiparskim pitanjem, diplomatski izvori su primetili da, dok su u toku pripremni napori Generalnog sekretara UN, Sjedinjene Države još uvek nisu bile uključene osim potvrđivanja svoje čvrste podrške dvozonalnoj federaciji dve zajednice, u vreme kada je Turska zalaže se za forniranje dve države. Prema istom izvoru, Blinken je rekao da ne postoji drugo rešenje osim federacije, te je naglasio da se ne mogu tolerisati kršenja i jednostrane radnje u kiparskom ekonomskom okruženju i Varoši.

Treba napomenuti da se ove nedelje očekuje da Nikos Christodoulides obavi razgovor sa pomoćnicom ministra spoljnih poslova zaduženom za politička pitanja Viktorijom Nuland. / Ibna