Kipar: Restriktivne mere produžene do 30. aprila

Kipar: Restriktivne mere produžene do 30. aprila

Predsjednik Republike Kipar Nicos Anastasiades, na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka Saveta ministara, saopštio je odluku o produženju restriktivnih mera do srede, 30. aprila.

Produženje važenja restriktivnih mera uključuje i praznični period Vaskrsa koji se slavi 19. aprila, prema pravoslavnom kalendaru.

Tokom konferencije za štampu Nicos Anastasiades takođe je saopštio odluke koje je usvojio Savet ministara. Današnja odluka ne predviđaju izuzetke za proslavu Vaskrsa.

Podrazumeva se da mere isključuju i bilo kakva okupljanja kako bi se proslavili vaskršnji praznici.

Što se tiče repatrijacije kiparskih državljana, pored postojećih kategorija za koje su već započete procedure njihovog povratka na Kipar, danas je odlučeno da se povremeno vraćaju kiparski državljani koji spadaju u sledeće kategorije:

(i) Oni koji borave u univerzitetskim salama i koji su upisani u pripremne programe tokom tekuće akademske godine, takozvani kursevi fondacija ili su studenti prve godine.

(ii) Osobe sa stalnim prebivalištem u Republici Kipar koje se nalaze u stranim zemljama radi privremenog zaposlenja i čije je zaposlenje obustavljeno ili prekinuto zbog koronavirusa.

(iii) Građani sa stalnim prebivalištem u Republici Kipar koji se nalaze u stranim zemljama i čiji se povratak smatra neophodnim iz humanitarnih razloga.

Pored toga, kao sredstvo predostrožnosti za borbu protiv pandemije odlučeno je:

i) testiranje uzorkovanja u provinciji provodiće se na osnovu preporuka stručnog tima.

ii) Da se ​​u narednim danima izvrši dodatnih 20.000 testiranja lica koja u skladu sa uredbama Ministarstva zdravlja nastavljaju da rade ili u privatnom ili širem javnom sektoru, uključujući i Nacionalnu gardu.

iii) Za svakoga ko se na osnovu programa postepene i kontrolisane repatrijacije vraća na Kipar radi testiranja na koronavirus.

Konačno, u vezi sa ekonomskim merama, odlučeno je da se produži državna podrška zaposlenim i kompanijama do 12. juna 2020. / ibna