Kipar: Rusija traži od kiparskih vlasti da izdaju Notam ili Navtex, tvrdi vladin portparol

Kipar: Rusija traži od kiparskih vlasti da izdaju Notam ili Navtex, tvrdi vladin portparol

Rusija je kontaktirala Kipar tražeći da izda Notam ili Navtex pomorsko upozorenje, izjavio je danas glasnogovornik vlade Kipra Kyriakos Kousios.

Obraćajući se novinarima u Predsedničkoj palati, na pitanje o najnovijem Navtexu koji je Turska izdala za ruske pomorske vežbe, gospodin Kousios je naglasio: „Poznato je da se Rusija već godinama obraća Kipru u slučajevima izdavanja Notama ili Navtexa, a posebno organizacije NAVAREA III.

Takođe je poznato da Turska interveniše i izdaje drugačiji Navtex. Međutim, obavešteni smo, a kada je reč o izdavanju Notama i Navtexa, to je uradila Republika Kipar na zahtev Ruske Federacije “.

Na pitanje novinara potvrdio je da je „Republika Kipar o svemu jasno obaveštena“, dok je na pitanje da li postoji žalba Rusije odgovorio „Ne. Naša žalba se odnosi na manipulaciju koja se odvija u ime Turske”.

Prema RIK-u, redovna taktika Rusije prilikom planiranja izvođenja pomorskih vežbi na Mediteranu je izdavanje uputstava pomorcima u Svetskoj organizaciji za pomorsku bezbednost sa sedištem u Španiji, pored povremenih poziva vlastima u Nikoziji, a posebno u Koordinacionom centru za traganje i spasavanje Republike Kipar ili na Kiparskom radiju.

Rusija, međutim, kada planira vazdušne i vazduhoplovne vežbe, pribegava kiparskim vlastima za izdavanje Notama.

Kada je Nikozija shvatila rusku verziju Navtexa, nakon što je dobila informacije od Centra u Španiji, izdala je uputstva pomorcima za područje u blizini Famaguste, obaveštavajući brodove koji se kreću ili su nameravali da se kreću u tom području da mesto spada pod odgovornost Republike Kipar, a Kipar je taj koji je nadležan.

Turska je, čim je pročitala kiparski Navtex, izdala svoj dokument kako bi pokazala da takođe ima kontrolu u regionu.

Republika Kipar je odmah izdala anti-Navtex za područje istočno od Kipra koje je Rusija odredila za pomorske vežbe. / ibna