Kipar: Savet bezbednosti UN će u petak razgovarati o otvaranju Varoshe

Kipar: Savet bezbednosti UN će u petak razgovarati o otvaranju Varoshe

Savet bezbednosti UN-a raspravljaće u petak o odluci o otvaranju obale Varoshe u zatvorenom gradu Famagusta na okupiranom, severnom delu Kipra. Dikusija će se, prema diplomatskim izvorima, odvijati iza zatvorenih vrata.

Sastankom Saveta bezbednosti predsedavaće Rusija i održaće se u 15:00 po lokalnom.

Obalna linija Varoshe trebala je biti otvorena danas u četvrtak u 11:00, najavio je “premijer” kiparskih Turaka Ersin Tatar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari prošlog utorka.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je zabrinutost zbog te odluke. Podsetio je da stav UN ostaje nepromenjen i „rukovodi se relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti“.

„Guterres je rekao da treba izbegavati svaku jednostranu akciju koja bi mogla da izazove tenzije na ostrvu i pozvao sve strane da započnu dijalog za rešavanje spora“, rekao je Stephane Dujarric, portparol grupe.

Diplomatska mobilnost iz Republike Kipar

Republika Kipar već je podnela žalbu UN-u, dok je predsednik Republike Nikos Anastasiades obavestio telefonskim putem generalnog sekretara UN-a, kao i predsednika Evropskog saveta Charlesa Michela.

Tokom telefonskog razgovora, predsednik Anastasiades je detaljno obavestio predsednika Evropskog saveta o jučerašnjim nezakonitim radnjama Turske u Famagusti koje krše rezolucije UN i Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao je u pisanoj izjavi zamenik portparola vlade Panagiotis Sentonas.

Zamenik portparola rekao je da je predsednik Republike takođe obavestio Charlesa Michela o akcijama koje je Republika Kipar preduzela u vezi sa nezakonitim radnjama Turske i naglasio potrebu za njenim usaglašavanjem sa relevantnim rezolucijama UN-a.

Predsednik Republike je takođe izjavio da će na predstojećem Evropskom savetu pokrenuti celo pitanje turskih akcija.

Kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Christodoulides takođe je imao niz telefonskih kontakata sa svojim kolegama, poput ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, jer je Rusija trenutno predsedavajuća Saveta bezbednosti UN.