Kipar: Savet lidera sastaće se 5. avgusta

Kipar: Savet lidera sastaće se 5. avgusta

Anastasiades ide na sastanak sa Akincijem u pozitivnom duhu

Autor: Michalis Michael Sastanak

Sastanak Saveta političkih lidera na Kipru zakazan je za ponedeljak, 5. avgusta, , uoči predstojećeg sastanka lidera grčke i turske zajednice, 9. avgusta, izjavio je portparol vlade Prodromos Prodromou.

U svom obraćanju, posle sastanka predsednika Republike Nicosa Anastasiadesa sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN na Kipru, Elizabeth Spehar, Prodromou je rekao da je „predsednik sazvao Savet političkih lidera za ponedeljak, 5. avgusta, u 10.30, da bi razgovarali o sastanku sa gospodinom Akincijem“. Istovremeno, napomenuo je da se predsednik sastaje sa liderom kiparskih Turaka „u pozitivnom duhu i sa očekivanjem da će u slobodnoj, neformalnoj raspravi moći da razjasni sve što je potrebno, kako bi se trasirao put ka nastavku pregovora za rešavanje kiparskog pitanja, što je sam predsednik, dugo vremena, od njegovog ponovnog izbora, neprestano tražio“.

Na pitanje gde će se predsednik sastati sa gospodinom Akincijem i da li će sastanku prisustvovati gospođa Spehar, portparol je rekao da će „gospođa Spehar biti tamo, ali kao što se i ranije dogodilo, oba lidera će imati priliku da jedn sa drugim razgovaraju slobodno. To će biti utrvđeno na licu mesta“.

Prodromou je rekao da je Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a govorio o sastanku Saveta bezbednosti UN-a i obnavljanju mandata UNFICIP-a, kao i pitanjima koja se odnose na sastanak dvojice lidera 9. avgusta.

Po izlasku iz predsednikove kuće, gđa Spehar je na pitanje da li sve ide kako je planirano za sastanak 9. avgusta, odgovorila „sve je u redu, hvala“. Sastanak sa predsednikom Republike trajao je jedan sat, a prisustvovali su mu ministar spoljnih poslova Nikos Christodoulides, portparol vlade i direktor diplomatskog odelenja predsednika Republike, Kyriakos Kouros. Prema izveštajima, sastanak političkih lidera 5. avgusta može se održati u predsedničkoj rezidenciji u Troodosu./ibna