Kipar: Savet ministara odlučio da provede epidemiološko ispitivanje širom zemlje

Kipar: Savet ministara odlučio da provede epidemiološko ispitivanje širom zemlje

Savet ministara Republike Kipar odlučio je da poveća broj laboratorijskih testova u borbi protiv pandemije COVID-19.

Odluka je doneta uzimajući u obzir nedavno povećanje dostupnosti potrošnog materijala, ali i neviđenu potražnju građana za više ispitivanja. Do sada je obavljeno više od 14.000 testova na ljudima sa epidemiološkom istorijom.

Iz tih razloga, Savet ministara je doneo odluku da sprovede epidemiološko ispitivanje širom zemlje na slučajnom uzorku od 800 ljudi kako bi procenio procenat pojedinaca na Kipru sa aktivnom infekcijom, ali i da bi uporedio stope aktivne infekcije između starosnih grupa i regiona.

Pored toga, u roku od 20 dana biće obavljeno 20.000 laboratorijskih ispitivanja u saradnji sa privatnim laboratorijama na celoj teritoriji zemlje, koje ispunjavaju kriterijume koje je postavilo Ministarstvo zdravlja. Ministarstvo će subvencionisati laboratorijske testove pojedincima iz javnog i privatnog sektora koji odlukama Saveta nastavljaju da rade i stoga je verovatnije da će biti izloženi virusu.

Ove odluke deo su koraka koje je Vlada preduzela da poveća broj laboratorijskih testova na stanovništvu na teritoriji Republike Kipar i dopunjuju laboratorijske testove koji se trenutno sprovode u kontekstu ciljanog praćenja umnjivih slučajeva.

Rezultati ovih ispitivanja, kao i rezultati kontrole u ​​oblastima Paphos i Aradippou, značajno će pomoći zemlji u planiranju postojećih i kasnijih mera koje će Vlada možda trebati da preduzme. / ibna